Bevestig uw aanmelding

U ontvangt nu een e-mailbericht van waaruit u uw aanmelding moet bevestigen. Zonder deze bevestiging ontvangt u niet dagelijks actuele en praktische informatie. Doe het gelijk even!

Stuur mij dagelijks actuele en praktische informatie
Bekijk alle diensten
24 mei 2018 Nieuws

Wijs consument op alle risico's bij oversluiting

Een consument heeft advies ingewonnen bij de Bank voor het oversluiten van haar hypothecaire geldlening. Die lening liep bij haar ex-partner, met wie zij in vechtscheiding lag. De Bank wist van deze situatie, maar heeft Consument niet medegedeeld dat zij de medewerking van haar ex-partner nodig zou hebben in het oversluitingstraject.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Door de consument hierop niet te wijzen heeft zij haar zorgplicht geschonden en dient zij de kosten te vergoeden die consument vanwege deze fout gemaakt heeft. Tevens oordeelt de Commissie dat een deel van de advieskosten dienen te worden gerestitueerd.

Aflosnota

De Commissie merkt op dat het afhankelijk is van de omstandigheden van het geval of op de Bank een verplichting rust te waarschuwen voor de gevolgen van een niet meewerkende houding van de ex-partner, in casu tevens verstrekker van de over te sluiten hypothecaire lening, of dat het tot de risicosfeer van Consument behoort. De Commissie stelt vast dat de Bank tijdens het adviestraject heeft opgemerkt dat de ex-partner stukken met betrekking tot de hypothecaire lening niet verstrekte. Naar het oordeel van de Commissie was voor de Bank op dat moment voorzienbaar dat haar ex-partner ook later in het omzettingstraject mogelijk geen medewerking zou verlenen bestaande uit het weigeren een aflosnota te verstrekken In dergelijke omstandigheden, wanneer de Bank weet dan wel behoort te weten wat de gevolgen zijn van het uitblijven van medewerking, dient zij Consument daarover in ieder geval te informeren, dan wel Consument te adviseren met de notaris contact op te nemen om zich daaromtrent verder te laten adviseren.  

Zorgplicht

Het standpunt van de Bank dat de ontstane situatie een zaak is tussen cliënte en ex-partner, waar de Bank geen partij in is, wordt hierin niet gevolgd nu de ex-partner tevens de verstrekker van de over te sluiten hypothecaire geldlening is en in die zin wel betrokken is bij het proces van het oversluiten van de hypothecaire geldlening. Nu ook in de dienstverleningsovereenkomst is opgenomen dat de opdracht tot begeleiding eindigt op het moment dat de hypotheekakte is ondertekend, had de Bank oog moeten hebben voor de gevolgen van een niet meewerkende partij inzake het oversluiten van een hypothecaire geldlening. Consument heeft gemotiveerd gesteld dat zij, wanneer zij adequaat geïnformeerd was, eerst juridische stappen jegens haar ex-partner had ondernomen. Door Consument niet te informeren heeft de Bank naar het oordeel van de Commissie haar hierboven in overweging bedoelde zorgplicht jegens Consument geschonden.

Lees hier de volledige uitspraak.

 

Bron: Kifid

Downloads

Downloads zijn alleen beschikbaar als u bent ingelogd. Log graag in of neem een abonnement.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

24 mei 2018

Laatst gewijzigd

24 mei 2018

Adresgegevens

Fintool
Vlinderweg 2 | Unit 0.24
2623 AX Delft

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl

Fintool bv © 2003/2019. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.