Nu zijn gemeenten vaak niet op de hoogte als de rechter wordt verzocht om schuldenbewind in te stellen, terwijl ze wél verantwoordelijk zijn voor de juiste ondersteuning van mensen die schulden hebben. Om dit op te lossen, krijgen gemeenten een adviesrecht, als er schuldenbewind wordt aangevraagd. Dit staat in een wetsvoorstel van minister Dekker.
De maatregel vloeit voort uit het regeerakkoord. Het is onderdeel van het Actieplan Brede Schuldenaanpak dat onlangs naar de Tweede Kamer is gestuurd. Doel is om mensen met schulden beter te helpen en het aantal mensen met problematische schulden terug te dringen.
Eén van de manieren om mensen te steunen die financieel in zwaar weer zitten, is de benoeming van een beschermingsbewindvoerder door de rechter. Deze bewindvoerder beslist over geldzaken van de betrokkene. Hij moet zorgen voor een stabiele situatie en betaalt de rekeningen van huur, gas, water en licht. Verder is het de taak van de beschermingsbewindvoerder om deze mensen naar schuldhulpverlening te leiden, dan wel naar een schuldsaneringstraject.
Op dit moment buigt de rechter zich uitsluitend over de vraag of een beschermingsbewindvoerder moet worden aangesteld. Hij kan daarbij onvoldoende afwegen of een minder ingrijpende vorm van ondersteuning beter aansluit bij de situatie van de betrokkene. Door gemeenten voortaan op de hoogte te stellen van verzoeken aan de rechter om schuldenbewind in te stellen, kunnen zij de rechter hierover adviseren. De rechter kan zo ook minder ingrijpende vormen van ondersteuning in zijn afweging betrekken. Een en ander moet leiden tot de beste ondersteuning voor mensen met problematische schulden.
Klik hier voor de internetconsultatie.
Bron: Rijksoverheid
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99