Eind 2017 publiceerde de AFM de resultaten van de eindcontrole bij 19 verzekeraars naar het activeren van klanten met een hypotheek- of pensioengebonden beleggingsverzekering. In totaal gaat het om ongeveer 1,6 miljoen polissen, waarbij verzekeraars voor eind 2016 klaar moesten zijn. Uit die controle bleek dat zeven verzekeraars al hun klanten hadden geactiveerd. Bij tien verzekeraars waren er nog onvolkomenheden, waarvan de AFM in februari meldde dat deze waren opgelost. De twee verzekeraars die nog niet voldeden aan hun wettelijke activeringsplicht, zijn nu ook gereed. Bij één verzekeraar is daar een last onder dwangsom aan vooraf gegaan. Het totaal is verwerkt in het overzicht op de website van het Verbond van Verzekeraars. De betreffende verzekeraars publiceren de gewijzigde resultaten ook op de eigen website.
Het activeren van consumenten met een beleggingsverzekering betekent dat zij door hun verzekeraar worden aangezet tot, en ondersteund met, het inzicht krijgen in de financiële situatie van hun polis. Hiermee krijgen consumenten een overzicht van de verbetermogelijkheden voor enkel hun beleggingsverzekering, zodat zij stappen kunnen ondernemen om hun situatie te verbeteren. Zo hebben consumenten hun bestaande polis aangepast, bijvoorbeeld omdat deze verzekeringselementen bevat, zoals een overlijdensrisicoverzekering, waar zij geen belang – meer – bij hebben. Of zij hebben het overlijdensrisico apart verzekerd, wat meestal zorgt voor meer opbouw van kapitaal in de beleggingsverzekering.
De AFM vindt het belangrijk dat klanten ook in de toekomst terecht kunnen voor zaken als hersteladvies en dat verzekeraars doorlopende nazorg blijven bieden. Ondanks alle inspanningen van verzekeraars zijn er namelijk klanten die nog geen actie hebben ondernomen. De AFM roept klanten op om (alsnog) contact op te nemen voor een gratis hersteladvies. Hiervoor kan men, naast met de eigen adviseur of verzekeraar, ook contact opnemen met het Loket Hersteladvies Beleggingsverzekeringen van het Verbond van Verzekeraars.
Voor de overige beleggingsverzekeringen geldt dat verzekeraars tot eind 2017 de tijd hadden om hun klanten te activeren. De AFM is bezig met de eindcontrole en rapporteert hierover in de tweede helft van 2018.
De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft op 8 februari 2018 een last onder dwangsom opgelegd aan SRLEV N.V., onder meer handelend onder de naam Reaal. SRLEV N.V. is onderdeel van de Vivat groep. De last onder dwangsom is opgelegd, omdat Reaal zich onvoldoende had ingespannen om een bepaalde groep klanten met een hypotheek- of pensioengebonden beleggingsverzekering te activeren. Reaal diende alsnog voor 16 maart 2018 te voldoen aan haar activeringplicht voor deze groep klanten. Uit controle is gebleken dat Reaal alsnog in voldoende mate heeft voldaan aan haar activeringsplicht voor hypotheek- en pensioengebonden beleggingsverzekeringen. Dit betekent dat zij geen dwangsom hoeft te betalen.
Een last onder dwangsom is een maatregel waarmee een onderneming of een persoon wordt opgedragen (gelast) een gedraging te doen of te laten. Als binnen de gestelde termijn niet aan de opdracht is voldaan, dan moet de onderneming/persoon een geldsom betalen. Het besluit van de AFM kan niet meer door belanghebbende(n) ter toetsing aan de rechter worden voorgelegd.
Bron: AFM
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99