Een traditionele securitisatie houdt in dat leningen van banken of andere kredietgevers aan huishoudens en bedrijven, zoals hypothecaire leningen of autoleningen of -leases, worden gebundeld en verkocht aan een speciaal daartoe opgerichte doelvennootschap (ook wel aangeduid als special purpose verhicle of SPV en in de verordeningen ook wel aangeduid als securitisation special purpose entity of SSPE).
De doelvennootschap geeft obligaties uit om de koopprijs te financieren, verdeeld in tranches die elk een verschillend risicoprofiel en bijbehorend beleggingsrendement kennen. Het beleggingsrendement op de obligaties wordt gegenereerd uit de kasstromen van de onderliggende leningen die aan de doelvennootschap zijn overgedragen.
Securitisaties vervullen een belangrijke rol op de financiële markten. Enerzijds zorgen securitisaties ervoor dat kredietgevers meer balansruimte verkrijgen om bijvoorbeeld nieuwe kredieten te verstrekken aan huishoudens en bedrijven. Anderzijds stellen zij investeerders zoals verzekeraars en pensioenfondsen, die doorgaans zelf geen kredieten verstrekken, in staat hierin te investeren en daarbij een passend risicoprofiel te kiezen. Nadat de financiële crisis in 2007 uitbrak, vertrouwden beleggers securitisaties niet meer. Redenen hiervoor waren de problemen met gesecuritiseerde risicovolle (subprime) Amerikaanse hypotheken, complexe securitisatiestructuren en niet altijd betrouwbare beoordelingen van securitisaties door kredietbeoordelaars.
Klik hier voor de internetconsultatie
Bron: Rijksoverheid
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99