Toch komen er ondanks de banenkrimp ook veel vacatures bij. Dit heeft onder meer te maken met vervanging van personeel door de vergrijzing en verschuivingen in gevraagde beroepen. In het hogere financiële segment neemt het aantal banen daarom juist toe. Dit geldt ook voor specialistische ICT-beroepen. Voor werkzoekenden zijn er binnen de financiële sector vooral kansen op hoger en wetenschappelijk niveau. Goede kansen zijn er bijvoorbeeld voor financieel specialisten zoals inkopers, (assistent) accountants en belastingadviseurs. Ook voor specialistische ICT-functies zijn de kansen goed. Denk hierbij aan programmeurs, systeemontwikkelaars en BI (Business Intelligence) specialisten.
De financiële dienstverlening is de enige sector in de economie waar het aantal banen structureel krimpt. UWV verwacht dat de banenkrimp ook de komende jaren doorzet, hoewel de relatieve omvang van de krimp iets afvlakt. Het aantal banen van werknemers daalt in 2018 en 2019 vermoedelijk met ongeveer 3.800 banen per jaar (gemiddeld 2% per jaar). Het aantal banen van zelfstandigen blijft min of meer stabiel, al wordt voor 2018 en 2019 een lichte krimp voorzien van circa 1% per jaar. Internetdiensten en sluiten bankfilialen De banenkrimp is in belangrijke mate toe te schrijven aan de opkomst van de dienstverlening via internet. Niet alleen kent internetbankieren een grote vlucht, ook het afsluiten en beheren van verzekeringen via internet neemt steeds grotere proporties aan.
Daarnaast speelden er enkele ‘grote hervormingen’ bij banken. Zo kent Nederland in 2018 bijna 1.600 bankfilialen, terwijl dat er in 2011 nog ruim 2.200 waren. Het sluiten van bankfilialen doet zich vooral voor aan de randen van Nederland: Zeeland (-59%), Drenthe (-47%), Friesland (-43%) en Limburg (-41%).
Download: "Factsheet arbeidsmarkt Financiële dienstverlening" (pdf, 8 pagina's)
Bron: UWV
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99