MijnFintool

Nieuws

Moet partner meetekenen bij renteverlengingsvoorstel?

Een consument vordert dat de Bank veroordeeld wrodt om kosteloos twee leningdelen open te breken. Consument stelt dat de zorgplicht van de Bank vereist dat de Bank haar had geïnformeerd over de renteverlengingsvoorstellen die haar (inmiddels ex-)echtgenoot in 2007 had ondertekend. In 2013 zijn Consument en haar echtgenoot uit elkaar gegaan. De echtscheiding werd definitief in 2017.

Geen toestemming partner nodig

De Commissie stelt voorop dat de (ex-)echtgenoot van Consument geen toestemming nodig had van Consument om de renteverlengingsvoorstellen te ondertekenen. In de eerste plaats is in artikel 9 van de Voorwaarden bepaald dat iedere debiteur bevoegd is om rechtshandelingen te verrichten die verband houden met de hypothecaire geldlening. De hypothecaire geldlening is door Consument en haar echtgenoot tezamen afgesloten en beiden zijn hoofdelijk aansprakelijk voor de hypothecaire geldlening. Beiden zijn dus debiteur – en op grond van artikel 9 van de Voorwaarden zelfstandig bevoegd om rechtshandelingen te verrichten die verband houden met de hypothecaire geldlening. In de tweede plaats valt een renteverlenging niet aan te merken als een van de in artikel 1:88 lid 1 van het Burgerlijk Wetboek beschreven gevallen waarin toestemming van de andere echtgenoot nodig is. Dit betekent dat de (ex-) echtgenoot van Consument geen toestemming nodig had van Consument om de renteverlengingsvoorstellen te ondertekenen.

Zorgplicht

Op de Bank rust weliswaar een bijzondere zorgplicht, maar deze zorgplicht gaat niet zover dat de Bank Consument in 2007 had moeten informeren over de renteverlengingsvoorstellen die door haar echtgenoot waren ondertekend. In 2007 waren er namelijk geen bijzondere omstandigheden die maken dat van de Bank verlangd kon worden dat zij Consument zou informeren over rechtshandelingen die de echtgenoot bevoegd verrichtte.

Enig eigenaar

De omstandigheid dat de woning volledig eigendom is van Consument, betekent niet dat de Bank Consument had moeten informeren over de renteverlengingsvoorstellen die haar echtgenoot had ondertekend. De woning is weliswaar volledig eigendom van Consument, maar de hypothecaire geldlening is door Consument en haar echtgenoot tezamen aangegaan en beiden zijn hoofdelijk aansprakelijk voor de hypothecaire geldlening.
Aangezien het vaker voorkomt dat een hypothecaire geldlening door beide partners wordt aangegaan, terwijl de woning op naam van slechts één van de partners staat, is dit geen uitzonderlijke omstandigheid die meebrengt dat de Bank Consument had moeten informeren over de renteverlengingsvoorstellen die haar echtgenoot had ondertekend.

Beslissing

De Commissie wijst de vordering af.


Bron: Kifid

Modules & dossiers

Opvoerdatum

16 aug 2018

Laatst gewijzigd

16 aug 2018

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel

Reageren? Graag eerst inloggen.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1