Van belang is dat na verloop van de overeengekomen duur van tijdelijke erfpacht, de erfverpachter weer de volle beschikking heeft over zijn eigendom. De erfverpachter kan deze dan opnieuw in erfpacht uitgeven aan eenieder tegen de actuele grondwaarde. Bij voortdurende erfpacht wordt na verloop van de overeengekomen duur een nieuw erfpachtrecht aangeboden, voor een nieuwe duur, tegen nieuwe voorwaarden en de actuele grondwaarde.
De residuele grondwaardemethode is de meest gangbare methode om de actuele grondwaarde te bepalen. Hierbij is de geschatte waarde van de grond het verschil (residu) tussen de marktwaarde van het object (de grond plus de opstal) en de waarde van de opstal (bepaald als de geschatte herbouwkosten inclusief sloop van het gebouw).
Bij erfpacht wordt de marktwaarde van het object meestal bepaald op basis van volle eigendom . Eventuele verdergaande beperkingen dan bij eigendom aan het gebruik in de erfpachtakte, voor zover deze niet door bijvoorbeeld ruimtelijke ordeningswetgeving achterhaald zijn, komen hierop nog in mindering. Daarnaast komt het voor dat wanneer een nieuwe erfpacht tot stand komt met dezelfde erfpachter, de erfverpachter nog een korting geeft op de grondwaarde. Met het geldende canonpercentage kan uit deze actuele grondwaarde de canon bepaald worden.
Erfpacht valt op grond van de wet niet onder consumentenkoop. Een consumentenkoop is de koop met betrekking tot een roerende zaak (art. 5 boek 7 van het Burgerlijk Wetboek). Erfpacht is evenmin een financieel construct dat equivalent is met een hypotheek.
Bron: Rijksoverheid
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99