Bevestig uw aanmelding

U ontvangt nu een e-mailbericht van waaruit u uw aanmelding moet bevestigen. Zonder deze bevestiging ontvangt u niet dagelijks actuele en praktische informatie. Doe het gelijk even!

Stuur mij dagelijks actuele en praktische informatie
Bekijk alle diensten
6 sep 2018 Nieuws

Werkloos én ziek: wel of geen hypotheekbescherming?

Een consument die onvrijwillig werkloos is geworden doet aanspraak op zijn woonlastenbeschermer voor een uitkering. De verzekeraar wijst de claim af, omdat de verzekerde van het UWV geen werkloosheidsuitkering krijgt maar een ziektewetuitkering. De consument heeft zich met succes beklaagd bij Kifid.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Het dienstverband van een consument is met een vaststellingsovereenkomst per 1 juli 2014  geëindigd.  Vanaf 1 juli 2014 keert het UWV een werkloosheidsuitkering uit. Wanneer de consument medio juli 2014 ziek wordt, wijzigt het UWV de ww-uitkering in een ziektewetuitkering. Deze uitkering eindigt op 1 juli 2015, omdat de consument dan weer een baan heeft. De consument meent aanspraak te kunnen maken op het verzekerd maandbedrag van zijn Woonrust Hypotheekbeschermingsverzekering. De verzekeraar wijst de aanspraak af, omdat de verzekerde volgens de Werkloosheidswet niet werkloos zou zijn.

Voorrang lezing consument

De Geschillencommissie volgt de redenering van de verzekeraar niet. Het is goed voorstelbaar dat de consument de verzekeringsvoorwaarden zo heeft begrepen dat hij aanspraak kan maken op de verzekering omdat hij werkloos was. En alleen omdat hij tegelijkertijd ook ziek was, kreeg hij van het UWV een ziektewetuitkering. De Geschillencommisise volgt hier de voor de consument meest gunstige uitleg. De voorwaarden kunnen zo worden gelezen dat in het kader van de werkloosheidswet een ziektewetuitkering in de plaats komt van een ww-uitkering.

Oneerlijk

De Europese richtlijn ‘oneerlijke bedingen in consumentenovereenkomsten’ vereist dat een consument voordat een verzekering wordt afgesloten, begrijpt hoe de verzekering werkt. Dit volgt uit het Van Hove-arrest van het Europese Hof (23 april 2015). De consument moet de economische gevolgen, die de verzekering voor hem of haar heeft, kunnen inschatten. Voor deze consument is nooit duidelijk geweest dat de verzekering geen dekking biedt wanneer hij tegelijkertijd én werkloos én arbeidsongeschikt zou zijn. De Geschillencommissie oordeelt dat het niet is uitgesloten dat de consument de reikwijdte van de verzekeringsvoorwaarden niet heeft begrepen.

Uitspraak

De Geschillencommissie concludeert dat de consument aanspraak kan maken op de verzekering. De verzekeraar dient aan de consument alsnog een bedrag van ruim 4200 euro uit te keren.


Bron: Kifid

 

 

 

 

De Geschillencommissie concludeerd dat het voor de consument nooit duidelijk is geweest dat hij geen aanspraak kon maken op de verzekering indien hij én werkloos én arbeidsongeschikt was. De verzekeraar moet alsnog over een periode van 11 maanden het verzekerd maandbedrag uitkeren aan de consument.

 

 

Downloads

Downloads zijn alleen beschikbaar als u bent ingelogd. Log graag in of neem een abonnement.

Lees ook…

Kifid uitleg voorwaarden woonlastenbeschermer

Is het gebruik van de startersregeling van het UWV, en daardoor werkzaam zijn als zelfstandige een vorm van 'dienstbetrekking van verzekerde' in de polisvoorwaarden van een woonlastenbeschermer? In een Kifid uitspraak doet de Commissie een uitspraak.

'Winterstop' schilder gedekt evenement woonlastenbeschermer?

Kifid heeft een uitspraak gedaan over een woonlastenbeschermer. Consument heeft een woonlastenbeschermer gesloten bij Verzekeraar. Hij is als onderhoudsschilder vier jaar op rij bij dezelfde werkgever ontslagen in de wintermaanden na het sluiten van een beëindigingsovereenkomst met wederzijds goedvinden. Verzekeraar wijst de vierde claim van Consument af met een beroep op een uitsluiting voor seizoenswerk.

Woonlastenbeschermers en WW dekking

Sinds 1 juli 2015 is de berekening van het dagloon voor een WW-uitkering gewijzigd (bij nieuwe aanvragen). Het dagloon is de basis voor de berekening van de WW-uitkering. Voor de hoogte van het dagloon wordt gekeken naar het sv-loon in de periode van een jaar voor aanvang werkloosheid. Mogelijk kan gebruik gemaakt worden van het garantiedagloon.

Adviesregels Wft gelden ook voor woonlastenbeschermers

Tot dusver waren verzekeringen in combinatie met een krediet vrijgesteld van de adviesregels Wft. Dat verandert per 1 juli 2008. Vanaf die datum vallen alle verzekeringen bij kredieten onder de adviesregels Wft. Dat schrijft de AFM in haar jongste nieuwsbrief van donderdag 5 juni 2008.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

6 sep 2018

Laatst gewijzigd

6 sep 2018

Adresgegevens

Fintool
Vlinderweg 2 | Unit 0.24
2623 AX Delft

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl

Fintool bv © 2003/2019. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.