Een schenking kan alleen worden herroepen als de schenker bij het doen van de schenking de mogelijkheid tot herroeping uitdrukkelijk heeft bedongen. In de meeste gevallen zal de mogelijkheid tot herroeping niet zijn bedongen.
Met ingang van 1 januari 2017 komen herroepelijke schenkingen niet meer in aanmerking voor een beroep op de eenmalig verhoogde vrijstelling schenkbelasting voor de eigen woning.
Kan opnieuw gebruik worden gemaakt van de verhoogde vrijstelling indien de schenking wordt herroepen, omdat de koop van de woning door het kind dat de schenking had ontvangen, niet doorgaat?
Als de schenking vóór 2017 herroepelijk is gedaan, bestond – anders dan vanaf 1 januari 2017 - de mogelijkheid van een beroep op de eenmalig verhoogde vrijstelling schenkbelasting voor de eigen woning. Als de schenking is herroepen, kan op een later moment nogmaals een beroep worden gedaan op de eenmalig verhoogde vrijstelling schenkbelasting voor de eigen woning.
De schenking moet dan voldoen aan de op dat tijdstip geldende voorwaarden voor een beroep op de vrijstelling. Als de herroeping en de hernieuwde schenking in overwegende mate zijn ingegeven door fiscale motieven, zal een hernieuwd beroep op de vrijstelling niet worden gehonoreerd. Daarvan is in dit geval evenwel geen sprake omdat de herroeping is ingegeven door het niet doorgaan van de koop.
Het herroepelijk maken van een schenking en het herroepen van een dergelijke schenking kan zonder tussenkomst van een notaris. Het herroepelijk maken van een schenking zal doorgaans weloverwogen gebeuren omdat het om een bijzondere voorwaarde gaat die onzekerheid teweegbrengt bij de begiftigde, zeker als het gaat om een puur potestatieve herroepingsmogelijkheid (d.w.z. dat de mogelijkheid tot herroeping volledig afhankelijk is van de wil van de schenker). Ook het herroepen van een schenking al berusten op een doordachte keuze van de schenker.
Bron: Rijksoverheid
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99