Bevestig uw aanmelding

U ontvangt nu een e-mailbericht van waaruit u uw aanmelding moet bevestigen. Zonder deze bevestiging ontvangt u niet dagelijks actuele en praktische informatie. Doe het gelijk even!

Stuur mij dagelijks actuele en praktische informatie
Bekijk alle diensten
24 okt 2018 Nieuws

Kamervragen over flitskredieten

Minister Hoekstra gaf antwoorden op Kamervragen over flitskredieten voor ondernemers die worden aangeboden tegen woekerrentes.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Onderwerp vragen

Er zijn partijen die reclame maken voor het snel kunnen aanbieden van kredieten aan ondernemers. Deze kredietverstrekkers brengen woekerrentes van 3% per maand plus 20 euro per maand in rekening.

Vraag:
Waarom vallen deze kredieten blijkbaar buiten de wetgeving over consumentenkrediet, met een verplichte waarschuwing (“geld lenen kost geld”) en een maximale rente van 12%, boven de wettelijke rente, per jaar?

Antwoord:
De betreffende wet- en regelgeving is van toepassing op het aanbieden van krediet aan “consumenten”. Indien een financiële onderneming een financiële dienst verleent aan een natuurlijk persoon die handelt in de uitoefening van zijn bedrijf of beroep, wordt deze niet beschermd door de regels ter bescherming van consumenten. Personen die handelen in de uitoefening van hun bedrijf of beroep kunnen in voorkomende gevallen wel een beroep doen op de algemene bescherming van het vermogensrecht. Schuldeiser en schuldenaar zijn verplicht zich jegens elkaar te gedragen overeenkomstig de eisen van redelijkheid en billijkheid.

Gedragsregels

De nieuwe stichting MKB-financiering (gestart met tien partijen) is bezig met het opstellen van gedragsregels en afspraken over transparantie. Deze moeten uiterlijk 1 januari 2019 gereed zijn.


Bron: Rijksoverheid

Downloads

Downloads zijn alleen beschikbaar voor abonnees. Log graag in of neem een abonnement.

Lees ook…

Kosten garantie bij flitskrediet

Een flitskredietaanbieder gaf een keuze tussen een persoonlijke garantstellen en commerciele garantstelling (met kosten). Volgens de rechter vallen deze kosten van garantie onder de kredietvergoeding. De overeenkomst is nietig verklaard.

Kamervragen over flitskredieten

Minister Dijsselbloem heeft de Tweede Kamer antwoorden gegeven op Kamervragen over de uitzending van het radioprogramma Argos over flitskredieten.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

24 okt 2018

Laatst gewijzigd

24 okt 2018

Adresgegevens

Fintool
Vlinderweg 2 | Unit 0.24
2623 AX Delft

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl

Fintool bv © 2003/2021. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.