Bevestig uw aanmelding

U ontvangt nu een e-mailbericht van waaruit u uw aanmelding moet bevestigen. Zonder deze bevestiging ontvangt u niet dagelijks actuele en praktische informatie. Doe het gelijk even!

Stuur mij dagelijks actuele en praktische informatie
Bekijk alle diensten
30 okt 2018 Nieuws

Kosten alimentatie terugvorderen aftrekpost?

Kosten ter zake van de verwerving van alimentatie zijn aftrekbaar, maar zijn kosten om betaalde alimentatie terug te vorderen ook aftrekbaar? Deze vraag is in hoger beroep voorgelegd aan het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Belastingplichtige betoogt dat hij door omstandigheden de alimentatie niet meer aan de ex-partner kon betalen. De ex-partner heeft vervolgens executoriaal beslag laten leggen op zijn inkomsten en wist, volgens belastingplichtige, de deurwaarder te bewegen om de wettelijke beslagvrije voet te negeren. De procedure over de betaalde alimentatie was nodig om zijn besteedbare inkomen veilig te stellen, zodat de kosten aftrekbaar zijn, aldus belastingplichtige.

Aftrekpost

Ingevolge artikel 6.1 in verbinding met artikel 6.3, lid 1 en onderdeel a, van de Wet inkomstenbelasting 2001 (hierna: Wet IB 2001), is – kort gezegd – betaalde alimentatie als ‘persoonsgebonden aftrek’ aftrekbaar.

Beslissing

Het Hof komt tot de conclusie dat de gemaakte kosten (terugvorderingskosten) op grond van de Wet IB 2001 niet aftrekbaar zijn.

Kosten gemaakt voor verlagen alimentatie

De situatie waarin wordt geprocedeerd om vermindering van de te betalen alimentatie te bewerkstelligen levert ook geen aftrekbare kosten op.

 

Bron: Rechtspraak.nl

Downloads

Downloads zijn alleen beschikbaar als u bent ingelogd. Log graag in of neem een abonnement.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

30 okt 2018

Laatst gewijzigd

30 okt 2018

Adresgegevens

Fintool
Vlinderweg 2 | Unit 0.24
2623 AX Delft

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl

Fintool bv © 2003/2019. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.