Bevestig uw aanmelding

U ontvangt nu een e-mailbericht van waaruit u uw aanmelding moet bevestigen. Zonder deze bevestiging ontvangt u niet dagelijks actuele en praktische informatie. Doe het gelijk even!

Stuur mij dagelijks actuele en praktische informatie
Bekijk alle diensten
5 nov 2018 Nieuws

Richtlijn betaalrekeningen (Payment Accounts Directive, PAD)

De Payment Accounts Directive (PAD) is een Europese richtlijn die als belangrijkste doel heeft voor consumenten de kosten voor het gebruik van betaalrekeningen transparanter te maken, overstappen naar een andere betaalrekeningaanbieder gemakkelijker te maken, en de toegang tot een basisbetaalrekening te waarborgen.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Inzicht in tarieven en in rekening gebrachte kosten bij betaalrekeningen

Aanbieders van betaalrekeningen moeten de kosten voor de betaalrekening en daaraan verbonden betaaldiensten door middel van gestandaardiseerde informatiedocumenten voorleggen aan de consument, zowel vooraf (in het zogeheten ‘Informatiedocument betreffende de vergoedingen’) als in een kostenoverzicht jaarlijks achteraf (in de zogeheten 'Vergoedingenstaat').

Nationale lijst met belangrijkste getarifeerde diensten verbonden aan de betaalrekening

Aanbieders van betaalrekeningen worden verplicht om in hun communicatie gebruik te maken van gestandaardiseerde termen voor aan de betaalrekening verbonden diensten. Deze termen zijn vastgesteld in de zogeheten ‘nationale lijst van meest representatieve aan een betaalrekening verbonden diensten waarvoor een vergoeding in rekening wordt gebracht’. Aanbieders dienen met ingang van 31 oktober 2018 in hun contractuele-, commerciële- en marketinginformatie voor consumenten gebruik te maken van de gestandaardiseerde terminologie in de nationale lijst.

Informatiedocument betreffende de vergoedingen

Aanbieders van betaalrekeningen voor consumenten moeten hun klanten een ‘informatiedocument betreffende de vergoedingen’ aanbieden, ruim voordat deze een betaalrekening bij de betreffende aanbieder opent. Dit document geeft informatie over de tarieven van de belangrijkste diensten behorend bij de betaalrekening, zoals de kosten verbonden aan het betaalpakket. Het informatiedocument moet alle diensten uit de nationale lijst van belangrijkste getarifeerde betaaldiensten verbonden aan de betaalrekening bevatten. Vanaf 31 oktober 2018 moeten alle aanbieders van betaalrekeningen dit informatiedocument verstrekken aan hun potentiële klanten.

Vergoedingenstaat

Aanbieders van betaalrekeningen voor consumenten moeten hun klanten jaarlijks een vergoedingenstaat verstrekken. Dit overzicht geeft inzicht in de kosten die in rekening zijn gebracht voor alle aan een betaalrekening verbonden diensten en de rentevoeten die eventueel zijn gehanteerd. De klanten met een betaalrekening moeten uiterlijk 31 oktober 2019 voor het eerst een vergoedingenstaat ontvangen hebben.

Toepassing

De richtlijn is op 11 november 2016 in de Nederlandse wetgeving geïmplementeerd. Aanbieders van betaalrekeningen moeten vanaf 31 oktober 2018 voldoen aan de transparantiebepalingen uit de richtlijn.

Deze richtlijn is van toepassing op betaalrekeningen waarop consumenten geldmiddelen kunnen plaatsen, contanten van kunnen opnemen en betalingstransacties van en naar derden kunnen ontvangen en uitvoeren.

 

Bron: AFM

* Betaalrekening vergelijker (website) Bron: Consumentenbond

Downloads

Downloads zijn alleen beschikbaar als u bent ingelogd. Log graag in of neem een abonnement.

Lees ook…

Moet bank betaalrekening van klant buiten EU voortzetten?

Een bank mag de bancaire relatie met haar klanten buiten de Europese Unie eenzijdig beëindigen, zo blijkt uit een tweetal uitspraken van de Geschillencommissie van Kifid. Twee afzonderlijke consumenten, woonachtig in respectievelijk Thailand en Nieuw-Zeeland, hebben zich bij Kifid beklaagd over het feit dat de bank de relatie niet langer met hen wilde voortzetten.

Internetconsultatie: Implementatiebesluit richtlijn betaalrekeningen

De richtlijn en daarmee het ontwerpbesluit hebben tot doel om op termijn een effectief en soepel functionerende financiële mobiliteit mogelijk te maken. Hiertoe dienen de vergelijkbaarheid van betaalrekeningdiensten en de daaraan verbonden kosten te verbeteren om het overstappen naar een andere betaalrekening te stimuleren en om te voorkomen dat consumenten die grensoverschrijdend een betaalrekening willen openen en gebruiken, op basis van hun woonplaats worden gediscrimineerd.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

5 nov 2018

Laatst gewijzigd

5 nov 2018

Adresgegevens

Fintool
Vlinderweg 2 | Unit 0.24
2623 AX Delft

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl

Fintool bv © 2003/2019. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.