Neem nu een abonnement op Fintool.nl
De betrouwbare vraagbaak voor financiële dienstverleners.
Abonneren Bekijk alle diensten
14 nov 2018 Nieuws

Wet invoering extra geboorteverlof

De Eerste Kamer heeft het voorstel Wet invoering extra geboorteverlof aangenomen.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Partners hebben nu bij de geboorte van hun kind recht op 2 dagen betaald kraamverlof. Dit is wettelijk zo geregeld. Is er iets geregeld in een cao? Dan gelden die afspraken. Het kraamverlof is betaald verlof. De werkgever betaalt dit. De werknemer kan deze verlofdagen naar eigen inzicht opnemen. Maar moet dit wel doen binnen 4 weken nadat het kind thuis is.

Geboorteverlof vanaf 2019

De eerste stap gaat in per 1 januari 2019. Dan gaat het kraamverlof voor partners van 2 dagen naar eenmaal het aantal werkuren per week. Werkt u bijvoorbeeld 5 dagen 6 uur per dag? Dan krijgt u 5 keer 6 uur (30 uur) verlof. De werkgever betaalt dit geboorteverlof. De werknemer kan deze verlofdagen naar eigen inzicht opnemen. Maar moet dit wel doen binnen 4 weken nadat het kind thuis is.

Is er iets geregeld in een cao? Dan gelden die afspraken tot uiterlijk 1 juli 2019. Daarna heeft elke werknemer recht op eenmaal het aantal werkuren per week.

Aanvullend geboorteverlof vanaf 2020

De tweede stap gaat in per 1 januari 2020. Dan kunnen partners tot 5 weken aanvullend geboorteverlof opnemen. Zij krijgen dan een uitkering ter hoogte van 70% van hun dagloon. Het UWV betaalt deze weken verlof. De werknemer moet deze verlofweken opnemen binnen 6 maanden na de geboorte van het kind. Voorwaarde is wel dat een werknemer eerst het geboorteverlof van eenmaal het aantal werkuren per week opneemt.

Ook moet een werknemer het verlof in hele weken aanvragen. In overleg met de werkgever kan de werknemer het aanvullend verlof over een langere periode dan 5 weken spreiden. Ook is het mogelijk om minder dan 5 weken aanvullend geboorteverlof op te nemen.

 

Bron: Rijksoverheid

Lees ook…

Meer verlof voor partner bij geboorte baby

Bij de geboorte van een baby krijgt de partner van de moeder meer dagen vrij. Vanaf begin volgend jaar een hele week. Nu is dat nog twee dagen. Vanaf 1 juli 2020 worden de verlofmogelijkheden voor partners na de komst van een baby verder uitgebreid, tot maximaal zes weken. De Tweede Kamer stemde voor de nieuwe Wet Invoering Extra Geboorteverlof (WIEG).

Wetsvoorstel invoering extra geboorteverlof ingediend

Ouders krijgen na de komst van een baby meer tijd samen met hun kind. Dat wordt geregeld in de Wet Invoering Extra Geboorteverlof (WIEG) die minister Koolmees naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Meerlingenverlof per 1 april 2018

Bent u zwanger van een tweeling of meerling? Dan krijgt u vanaf 1 april 2018 minimaal 20 weken zwangerschaps- en bevallingsverlof. Tot dan was dat minimaal 16 weken. Dit meldt het UWV.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

14 nov 2018

Laatst gewijzigd

14 nov 2018

Adresgegevens

Fintool
Vlinderweg 2 | Unit 0.24
2623 AX Delft

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl

Fintool bv © 2003/2021. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.