MijnFintool

Nieuws

Verzamelbrief pensioenonderwerpen

Minister W. Koolmees gaat in een brief aan de Tweede Kamer nader in op een aantal pensioenonderwerpen.

Witte vlek onder werknemers

Uit het onderzoek blijkt dat 13 procent (circa 856 duizend personen) van de werknemers op 23 december 2016 tot de groep witte werknemers behoort.

Kenmerken witte vlek

Uit het onderzoek naar de witte vlek blijkt dat de helft (7 procent) van de witte werknemers jonger is dan 35 jaar. Andere kenmerken die oververtegenwoordigd zijn in deze groep, zijn: 1e generatie migratieachtergrond, alleenstaand, laag huishoudinkomen, geen eigen woningbezit, minder dan modaal inkomen, flexibel dienstverband, werkzaam in de commerciële dienstverlening en werkzaam bij jonge (jonger dan twee jaar) en kleine (1 tot 10 personen) bedrijven.

Pensioenopbouw van zelfstandigen in de tweede pijler

Pensioenaanspraken van zelfstandigen zijn voor het eerst meegenomen in het CBS-onderzoek. Van de 867 duizend zelfstandigen heeft 77 procent (668 duizend zelfstandigen) enige pensioenaanspraak in de 2e pijler. Hieronder vallen zowel actieve als ook niet-actieve pensioenaanspraken. De samenstelling van de groep zelfstandigen zonder pensioenaanspraak in de tweede pijler lijkt anders dan de samenstelling van de groep witte werknemers. Relatief gezien zijn zelfstandigen zonder pensioenaanspraken vaker: man, van Nederlandse achtergrond, alleenstaand of samen met een partner die ook zelfstandige is, in bezit van een eigen woning en een huishoudensvermogen van 100 duizend euro of hoger. Met name het laatste kenmerk, een hoog huishoudvermogen, is met 53 procent sterk vertegenwoordigd bij zelfstandigen.

Pensioenvoorziening van zelfstandigen en hun partners

Van de zelfstandigen met een partner heeft 22 procent (140 duizend personen) geen pensioenaanspraken in de tweede pijler. Hiervan bouwt 89 procent (125 duizend personen) ook geen aanvullend pensioen op in de derde pijler. Onder de partners van zelfstandigen zonder pensioenaanspraken in de tweede pijler heeft 72 procent (101 duizend personen) zelf wel pensioenaanspraken opgebouwd in de tweede pijler, hierbij gaat het in 50 procent (51 duizend personen) van de gevallen om actieve pensioenaanspraken. Negenentwintig procent (40 duizend personen) van de partners van zelfstandigen zonder pensioenaanspraken heeft zelf geen pensioenaanspraken in de tweede pijler.

Van de zelfstandigen met een partner heeft 41 procent (267 duizend personen) een klein pensioen (tussen nul en 2 duizend euro) opgebouwd binnen de tweede pijler. Hierbij gaat het in 94 procent (251 duizend personen) van de gevallen om niet-actieve pensioenaanspraken. Vierentachtig procent (223 duizend personen) van de partners van zelfstandigen met een klein pensioen heeft zelf pensioenaanspraken opgebouwd in de tweede pijler, waarbij het in 55 procent (122 duizend personen) van de gevallen om actieve pensioenaanspraken gaat. Het valt mee dat een ruime meerderheid van de zelfstandigen zonder of met een kleine pensioen in de tweede pijler een partner heeft met (actieve) pensioenaanspraken in de tweede pijler.

Pensioenopbouw van werknemers en zelfstandigen in de derde pijler

Van de werknemers met een jaarloon boven het wettelijk minimum loon (WML) die tot de witte werknemers behoren (708 duizend) bouwt 5 procent (38 duizend) aanvullend pensioen op in de derde pijler. Onder de zelfstandigen (867 duizend) bouwen ruim twee keer zoveel (11 procent, 98 duizend) personen aanvullend pensioen op in de derde pijler. Onder de zelfstandigen die binnen de derde pijler een aanvulling op het pensioen opbouwt is te zien dat het aandeel personen dat opbouwt hoger ligt bij: personen die tussen de 55 jaar tot de AOW-leeftijd zijn, een hoger huishoudensinkomen (40 duizend euro of meer) of huishoudensvermogen (boven de 50 duizend euro of meer) hebben, ten opzichte van werknemers met aanvullend pensioen in de derde pijler.

 

Tabel - Witte vlek op pensioengebied 2016 (Excelbestand)

 

Bron: Rijksoverheid

Modules & dossiers

Opvoerdatum

20 nov 2018

Laatst gewijzigd

20 nov 2018

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel

Reageren? Graag eerst inloggen.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1