Neem nu een abonnement op Fintool.nl
De betrouwbare vraagbaak voor financiƫle dienstverleners.
Abonneren Bekijk alle diensten
22 nov 2018 Nieuws

Verdere verbeteringen noodzakelijk voor verantwoorde kredietverlening

De AFM meet met het Klantbelang Dashboard jaarlijks in welke mate banken en verzekeraars het klantbelang centraal stellen. In 2017 zag de AFM veel ruimte voor verbetering bij aanbieders van consumptief krediet.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Overkreditering

Vorig jaar constateerde de AFM dat in een aantal gevallen te veel krediet is verstrekt. Overkreditering is verboden, maar ook dit jaar  ziet de AFM kredietaanbieders leningen verstrekken die klanten niet kunnen dragen. De AFM heeft onvoldoende verbetering gezien in het tegengaan van overkreditering. Daarom sluit de AFM formele en informele maatregelen niet uit.

Krediet sluit niet in alle gevallen aan op het bestedingsdoel

Het type krediet dat wordt verstrekt speelt een belangrijke rol bij het voorkomen van overkreditering en betalingsachterstanden. Als de klant bijvoorbeeld eenmalig geld wil lenen voor de aankoop van een product met een beperkte (economische) levensduur, zoals een auto, is een persoonlijke lening doorgaans een beter passende keuze dan een doorlopend krediet. Bij een doorlopend krediet kan een klant na aflossing besluiten de vrijgekomen bestedingsruimte opnieuw op te nemen. Dat vergroot de  kans op betalingsachterstanden aanzienlijk. De kredietaanbieder zou daarom een actief beleid moeten hanteren dat erop gericht is om het type krediet en de looptijd daarvan aan te laten sluiten bij het bestedingsdoel van de klant. De AFM vindt dat de markt zich op dat vlak meer moet inspannen.

 

Bron: AFM

Downloads

Downloads zijn alleen beschikbaar voor abonnees. Log graag in of neem een abonnement.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

22 nov 2018

Laatst gewijzigd

22 nov 2018

Adresgegevens

Fintool

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl
KvK 27256668

Fintool bv © 2003/2024. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.