MijnFintool

Nieuws

Onderzoek naar permanente bewoning vakantieparken

Minister Ollongren heeft de Tweede Kamer over het resultaat van onderzoek naar permanente bewoning van vakantieparken geïnformeerd en heeft Kamervragen beantwoord.

Tussen de zes- en negenduizend mensen hebben voor langere of korte tijd hun vaste woon- en verblijfplaats op een vakantiepark, gelegen in een van de elf gemeenten op de Veluwe. Dat blijkt uit een verkennend onderzoek van het kennisinstituut Platform 31 dat samen met de elf gemeenten de permanente bewoning in kaart heeft gebracht.

Onderzoeksrapport

Uit het onderzoek komt naar voren dat het gaat om ouderen en jongvolwassenen bewoners met een alternatieve woonbehoefte of levensstijl, spoedzoekers en arbeidsmigranten. Maar ook om kwetsbare groepen die zoeken naar een toevluchtoord vanwege persoonlijke problemen. Gezamenlijk bewonen ze tussen de drie- en vijfduizend recreatie-objecten.

Motivatie

De getallen zijn tot stand gekomen op basis van gegevensverzameling uit de Basisregistratie Personen (BRP), gesprekken met gemeenteambtenaren, wijkagenten, welzijnswerkers en interviews met bewoners. De belangrijkste reden waarom mensen naar een vakantiepark verhuizen, is dat zij hun specifieke woonbehoeften beter zagen vervuld in een recreatiewoning dan in het aanbod op de reguliere markt. Toegankelijkheid en betaalbaarheid speelden daarbij een rol, maar vaak ook persoonlijke woonwensen en omstandigheden. Reguliere woningen zijn te duur, beperkt voorradig of voldoen niet aan de woonwensen of leefstijl.

Conclusies

Hoewel het onderzoek waardevolle informatie oplevert, is het van belang om zorgvuldig met de uitkomsten om te gaan. In het onderzoek is slechts in een beperkt deel van Nederland, op een beperkt aantal parken, met een beperkt aantal bewoners gesproken. Daarnaast zijn door de gemaakte keuzes bij het selecteren van de parken en de gekozen onderzoeksmethode mogelijk selectie-effecten ontstaan. Bewoners van vakantieparken zijn niet allemaal even goed benaderbaar voor deelname aan een dergelijk onderzoek. Dit kan doordat zij slechts beperkt aanwezig zijn of omdat zij niet mee willen werken. Dat laatste geldt bijvoorbeeld voor kwetsbare mensen, die wellicht wantrouwend tegenover de overheid staan, of criminelen, die niet gevonden willen worden.

 

Bron: Rijksoverheid

Modules & dossiers

Opvoerdatum

28 nov 2018

Laatst gewijzigd

28 nov 2018

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel

Reageren? Graag eerst inloggen.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1