In 1996 was het nog een onbekend fenomeen in Nederland, tot Fortis als eerste met een dergelijke 'Mortgage Backed Security' (MBS) kwam van 225 miljoen euro. Inmiddels hebben meer hypotheekverstrekkers deze markt, die in de VS al veel langer bestaat, ontdekt. Alleen in 2003 werd in Europa al voor meer dan 200 miljard euro van deze hypotheekobligaties verkocht.
Hoe werkt zo'n hypotheekobligatie? Max Bronzwaer van Obvion - het vroegere ABP Hypotheken en nu voor een deel in handen van Rabobank - legt in Het Financieele Dagblad uit hoe dit bij deze hypotheeknemer gaat. Zoals bij elke securitisatietransactie wordt er eerst een zogenoemd special purpose vehicle (SPV) opgericht. Dit is een bv waar de hypotheken die Obvion wenst te verkopen aan worden verkocht. Deze SPV geeft vervolgens obligaties uit in verschillende risicoklassen. Deze obligaties hebben als onderpand de hypotheken. Om de rente op de obligaties vast te stellen wordt gekeken naar de marktrente. Bij vrijwel alle securitisatieprogramma's in Nederland geldt daarbij vrij standaard dat voor de marktrente gebruik wordt gemaakt van euribor. Aangezien dit rentetarief gedurende de looptijd van de obligaties periodiek verandert, wordt ook de rente op de hypotheekobligaties constant aangepast, meestal eens per drie maanden. Volgens Bronzwaer is deze constructie te vergelijken met een waterval. De door huizenbezitters betaalde hypotheekrente en aflossingen stromen richting de SPV. Deze geeft dit geld min of meer door aan de obligatiehouders. Dit gebeurt via een zogenoemde renteswap, waarbij de hypotheekrente wordt geruild tegen een aan euribor gerelateerde rente (na aftrek van de kosten voor beheer). In principe is er op deze manier altijd genoeg geld in kas bij de SPV.
Volgens Bronzwaer zijn door deze structuur de risico's op wanbetaling voor het grootste deel van de obligatielening vrijwel nihil. Dit kleiner geachte risico is volgens Mike Nawas, hoofd securitisatie bij ABN Amro , een van de redenen waarom de rentevergoeding die SPV's op obligaties moeten betalen snel is afgenomen.
Bron: Het Financieele Dagblad, 11-12-2004
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99