Neem nu een abonnement op Fintool.nl
De betrouwbare vraagbaak voor financiƫle dienstverleners.
Abonneren Bekijk alle diensten
11 dec 2018 Nieuws

Meer keuzevrijheid leidt niet tot meer pensioenbetrokkenheid

Het ontbreken van keuzevrijheid in het Nederlandse pensioenstelsel wordt wel genoemd als oorzaak voor lage pensioenbetrokkenheid. Uit Netspar-onderzoek onder Zweedse pensioendeelnemers blijkt echter dat meer keuzevrijheid niet automatisch leidt tot een hogere betrokkenheid.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Teveel keuze kan - zeker bij mensen met weinig financiële kennis - zelfs verlammend werken. Het stimuleren van betrokkenheid is wel van belang: kennis over de eigen pensioensituatie voorkomt dat mensen te laat worden geconfronteerd met inkomenstekort. Communicatie-interventies zoals framing en beeldgebruik kunnen hierbij helpen.

Nudging

Uit het onderzoek onder Zweedse deelnemers blijkt dat als mensen keuze hebben, ze er zonder intensieve promotie vanuit overheid of fonds nauwelijks gebruik van maken. Wanneer te veel opties geboden worden, leidt dit bovendien tot keuzestress bij degenen die wel willen kiezen, wat een negatief effect heeft op het gevoel van financieel welzijn. Als het gaat om keuze, wordt het aantal opties daarom idealiter gelimiteerd en worden keuzes bij voorkeur gelaagd aangeboden. Ook is het belangrijk een goede standaardoptie (default) te hanteren voor mensen die niet willen kiezen, en transparant te zijn over wat die inhoudt.

Informatie

Kennis over de eigen pensioensituatie kan voorkomen dat mensen te laat worden geconfronteerd met een tekort aan financiële middelen na pensionering. Communicatie-interventies zoals framing, beeldgebruik en interactiviteit in pensioentools kunnen helpen mensen te stimuleren om de eerste stap te zetten in het zoeken naar informatie.

Download: "Paper" (pdf, 24 pagina's)

 

Bron: Netspar

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

11 dec 2018

Laatst gewijzigd

11 dec 2018

Adresgegevens

Fintool

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl
KvK 27256668

Fintool bv © 2003/2024. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.