Bevestig uw aanmelding

U ontvangt nu een e-mailbericht van waaruit u uw aanmelding moet bevestigen. Zonder deze bevestiging ontvangt u niet dagelijks actuele en praktische informatie. Doe het gelijk even!

Stuur mij dagelijks actuele en praktische informatie
Bekijk alle diensten
27 dec 2018 Nieuws

Wijzigingen in Arbobesluit

Het Arbobesluit en het Warenwetbesluit machines worden op een aantal punten gewijzigd. Het betreft redactionele en beperkte beleidswijzigingen.
 • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
 • Kennisbank met 1000+ artikelen
 • Rekenmodellen en downloads
 • Persoonlijk archief
 • Inclusief Permanent Actueel module!!

Het gaat dan bijvoorbeeld om aanpassing van verwijzingen naar andere wetgeving, naar name van ministeries, of het laten vervallen van inmiddels uitgewerkte bepalingen. De belangrijkste meer inhoudelijke wijzigingen betreffen bepalingen over:

 • Aanvullende voorlichting en onderricht aan werknemers voor wie gevaar bestaat voor blootstelling aan asbeststof.
 • Het uitbesteden van taken door certificerende instellingen.
 • De verplichting tot periodieke controles bij certificaathouders.
 • Veiligheidsinformatiebladen in relatie tot gevaarlijke stoffen.
 • Machinisten die asbest verplaatsen.
 • Pauzes bij beeldschermwerk.*

Dit besluit is met ingang van 15 december 2018 in werking getreden, de dag na de datum van publicatie in het Staatsblad. Met uitzondering van:

 • Wijzigingen in artikel 4.2 van het Arbobesluit (betreffende de Veiligheidsinformatiebladen).
 • De toevoeging aan artikel 4.54d van het Arbobesluit (kraanmachinisten die asbest verplaatsen) en de daarmee verband houdende wijziging in artikel 9.9b.

Deze treden in werking met ingang van 1 januari 2019.

 

Bron: Arboportaal

Beeldscherm*

Het criterium van 2-uur voor het onderbreken van beeldschermwerk vervalt. Deze absolute norm past niet bij de tegenwoordige variatie aan beeldschermwerk (tablet, mobiel, laptop, plaats/tijd onafhankelijk). Dit doet niet af aan de verplichting van de werkgever om het werk zodanig te organiseren dat beeldschermwerk periodiek wordt onderbroken. In samenhang met andere maatregelen moet daarmee langdurig zitten, oog- en stressklachten en de kans op klachten aan armen, schouders en nek tot een minimum worden beperkt. Mede op basis van advies Gezondheidsraad (2012) en bestaande instrumenten heeft TNO een beoordelingsinstrument ontwikkeld (Checklist Beter achter je schermen, BAS)1 waarmee maatwerk ondersteund wordt.

Bron: Rijksoverheid

Zijn er kosten verbonden aan het gebruik van de instrumenten?1

Er zijn geen kosten aan het gebruik van de instrumenten verbonden. U dient zich wel te registreren zodat het voor u mogelijk is uw beoordelingen op te slaan en te vergelijken met beoordelingen die u eerder heeft gedaan of in de toekomst zal doen.

Bron: TNO

Downloads

Downloads zijn alleen beschikbaar als u bent ingelogd. Log graag in of neem een abonnement.

Lees ook…

Mkb-onderzoek: De gewijzigde Arbowet

Sinds 1 juli 2018 is de nieuwe Arbowet een feit. In aanloop naar de definitieve wetswijziging van de Arbowet is onder arbobeïnvloeders uit het mkb en grootbedrijf onderzocht in hoeverre zij op de hoogte waren van de wijzigingen in de Arbowet en in welke mate de wijzigingen al waren doorgevoerd.

Snelstartgids voor preventiemedewerkers

Een preventiemedewerker houdt zicht bezig met veilig en gezond werken binnen diens organisatie. In een handzame 'Snelstartgids voor preventiemedewerkers' wordt ingegaan op de bijbehorende taken. Ook staan er praktische tips, checklists en verwijzingen naar handige websites en tools.

Nieuwe Arbowet per 1 juli van kracht: dit is er veranderd

Sinds 1 juli 2018 is de nieuwe Arbowet een feit. De overgangsperiode van een jaar is voorbij, en de nieuwe regels zijn ingegaan.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

27 dec 2018

Laatst gewijzigd

27 dec 2018

Adresgegevens

Fintool
Vlinderweg 2 | Unit 0.24
2623 AX Delft

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl

Fintool bv © 2003/2019. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.