Bevestig uw aanmelding

U ontvangt nu een e-mailbericht van waaruit u uw aanmelding moet bevestigen. Zonder deze bevestiging ontvangt u niet dagelijks actuele en praktische informatie. Doe het gelijk even!

Stuur mij dagelijks actuele en praktische informatie
Bekijk alle diensten
28 dec 2018 Nieuws

Melden van incidenten door financiële dienstverleners moet beter

Financieel adviseurs en bemiddelaars voldoen niet altijd aan het tijdig melden en vastleggen van incidenten. Dat concludeert de Autoriteit Financiële Markten (AFM) na een bezoek aan ongeveer 40 kantoren van financiële dienstverleners.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Adviseurs en bemiddelaars zijn verplicht om de AFM op de hoogte te stellen van overtredingen van de Wet financieel toezicht (Wft) en andere incidenten die zij bij hun werkzaamheden tegenkomen. Ook zijn zij verplicht om beleid te hebben met betrekking tot het vastleggen van incidenten. Dit is onder meer van belang om te kunnen leren van incidenten en herhaling te voorkomen.

Belangrijk voor toezicht

Voor goed toezicht is het noodzakelijk dat de AFM tijdig op de hoogte is van zaken die de integriteit van een onderneming bedreigen. Mogelijke misstanden in de dagelijkse bedrijfsactiviteiten van ondernemingen waarmee wordt samenwerkt, moeten ook worden gemeld. Deze verplichting valt onder de ketenverantwoordelijkheid.

Neem bij twijfel contact op met de AFM

De definitie van een incident (in artikel 1 van het Besluit gedragstoezicht financiële ondernemingen van de Wft) luidt als volgt: ‘Een gedraging of een gebeurtenis die een ernstig gevaar vormt voor de integere uitoefening van het bedrijf van een financiële onderneming.’ Het blijkt echter dat het niet altijd eenvoudig is om te beoordelen of een incident moet worden gemeld. De AFM begrijpt dat het lastig is, bijvoorbeeld door de complexiteit van de wetgeving met open normen. Neem daarom bij twijfel contact op met de AFM. En raadpleeg de website van de AFM voor meer informatie en voorbeelden van misstanden.

Adviseurs en bemiddelaar kunnen bij vragen contact opnemen met het Ondernemersloket, via telefoonnummer 0800 - 6800 680 (gratis).

 


Bron: AFM

Downloads

Downloads zijn alleen beschikbaar als u bent ingelogd. Log graag in of neem een abonnement.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

28 dec 2018

Laatst gewijzigd

28 dec 2018

Adresgegevens

Fintool
Vlinderweg 2 | Unit 0.24
2623 AX Delft

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl

Fintool bv © 2003/2019. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.