Neem nu een abonnement op Fintool.nl
De betrouwbare vraagbaak voor financiële dienstverleners.
Abonneren Bekijk alle diensten
28 dec 2018 Nieuws

Moet geldverstrekker kortlopende tijdelijke verhuur toestaan?

Kifid heeft in eerdere uitspraken al beslist dat een geldverstrekker tijdelijke verhuur niet hoeft toe te staan, maar wat als het slechts om een vakantieperiode gaat? Een consument heeft de Bank om toestemming verzocht om zijn woning voor drie maanden te mogen verhuren. De Bank heeft geen toestemming verleend.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

In 2017 heeft Consument bij de Bank aangegeven dat hij van plan was om voor drie maanden een verre buitenlandse reis te maken en dat hij gedurende die drie maanden zijn woning wilde verhuren. Consument heeft de Bank om toestemming verzocht om zijn woning te mogen verhuren.

Motivering

De Bank heeft aangegeven dat huurders eerder onzorgvuldig met het onderpand omgaan dan de eigenaar zelf en dat er bij verhuur dus een grotere kans is op waardevermindering van het onderpand. Anders dan Consument stelt, is de ratio van het huurbeding van artikel 19 van de algemene voorwaarden dus niet alleen gelegen in het feit dat huurders doorgaans huurbescherming genieten, maar ook in het feit dat huurders schade kunnen toebrengen aan de woning.

NHG

Bovendien heeft de Bank aangegeven dat de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) van toepassing is op de hypothecaire geldlening en dat het op grond van de NHG-voorwaarden niet is toegestaan om de woning te verhuren.

Beslissing

Het is de Commissie niet gebleken dat de weigering van de Bank tot verhuur in de gegeven omstandigheden naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid onaanvaardbaar was.
De vordering van Consument wordt afgewezen.

 

Bron: Kifid

 

Downloads

Downloads zijn alleen beschikbaar voor abonnees. Log graag in of neem een abonnement.

Lees ook…

Toestemming geldverstrekker nodig bij verhuur op basis van Leegstandswet?

Een huiseigenaar heeft een woning die qua hypotheek 'onder water' staat. Hij heeft de woning in de verkoop staan maar de verkoop lukt niet. Daarom heeft hij een vergunning aangevraagd op grond van de Leegstandswet (Lw). Deze vergunning heeft hij voor de duur van vijf jaar, tot 1 augustus 2021 gekregen. De geldverstrekker heeft het verzoek van de huiseigenaar om de woning te mogen verhuren afgewezen.

Geldverstrekker hoeft verhuur niet te gedogen

Consument voldoet niet meer aan de door de bank gestelde voorwaarden rond tijdelijke verhuur van het met het recht van hypotheek belaste verbonden onderpand. De huiseigenaar vordert via Kifid toestemming voor verhuur.

Kifid: geen compensatie gemiste huurinkomsten tijdelijke verhuur woning

Een huiseigenaar heeft bij de bank een hypothecaire geldlening afgesloten voor de financiering van een woning. Op grond van de hypotheekakte mag consument ('klager' bij Kifid) de woning niet zonder schriftelijke toestemming van de bank verhuren. Op een gegeven moment heeft de eigenaar aan de bank om toestemming verzocht om de woning te verhuren. De bank heeft dit verzoek tot verhuur afgewezen.

Woning (tijdelijk) verhuren? Vraag toestemming aan de bank!

Een bekende en in iedere hypotheekakte voorkomende bepaling is dat het verboden is om het onderpand te verhuren. Alleen na schriftelijke toestemming van de bank is (tijdelijke) verhuur toegestaan. Deze clausule van de bank is op zich logisch, omdat een huurder van woonruimte huurbescherming kan claimen. Als dat gebeurt is het voor de bank lastig(er) om de woning leeg en ontruimd te verkopen als de schuldenaar de rente niet meer betaalt.

Rechtspraak: tijdelijke verhuur (loopt goed af voor verhuurder)

Een kantonrechter van de rechtbank Oost-Brabant heeft recentelijke een uitspraak gedaan over een woning welke in de verkoop stond, maar tijdelijk door een huurder in gebruik genomen was. Hoewel het hier goed afloopt voor de verhuurder, is het in de praktijk raadzaam bij de tijdelijke verhuurd een deskundige partij in te schakelen om een mogelijke claim van een huurder te kunnen weerleggen.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

28 dec 2018

Laatst gewijzigd

28 dec 2018

Adresgegevens

Fintool

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl
KvK 27256668

Fintool bv © 2003/2024. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.