Bevestig uw aanmelding

U ontvangt nu een e-mailbericht van waaruit u uw aanmelding moet bevestigen. Zonder deze bevestiging ontvangt u niet dagelijks actuele en praktische informatie. Doe het gelijk even!

Stuur mij dagelijks actuele en praktische informatie
Bekijk alle diensten
1 feb 2019 Nieuws

Netspar paper: LTV en NHG

In een paper van Netspar wordt ingegaan op een stimulering van het aantal hypotheken met NHG. Een mogelijke oplossing is een verhoging van de loan to value (LTV) ratio zodat de NHG verzekering bij het afsluiten van een hypotheek bij aankoop van een huis kan worden meegefinancierd.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Onderzoekers van de VU Amsterdam stellen in een analyse dat vooral de hogere huizenprijzen, de lagere wettelijke drempels en de verlaging van rentevoordelen debet zijn aan de afname van het aantal NHG-hypotheken. Het (weer) mogelijk maken de NHG provisie mee te financieren (hogere LTV ratio), leidt niet vanzelfsprekend tot toename van NHG-hypotheken.

Echtscheiding

Het huidige systeem lijkt onbedoelde prikkels te geven voor strategische echtscheiding: herenigingen in crisistijd van gescheiden ‘NHG-koppels’ blijken drie jaar na dato ongeveer twee keer zo veel voor te komen als in normale tijden.

NHG-provisie

Als suggestie geven de onderzoekers in overweging de premiesystematiek van betaling voor de verzekering in één keer naar periodieke betalingen zodat geen extra schulden nodig zijn om de premie te financieren.

Download: "Paper" (Pdf, 43 pagina's, Engelstalig, zie pdf pagina 5 voor Nederlandse samenvatting)


Bron: Netspar

Lees ook…

NHG-directeur Schiffer: „Wij zijn geen pinautomaat bij echtscheidingsperikelen”

In een uitgebreid interview in het Reformatorisch Dagblad is NHG directeur Schiffer aan het woord. Ruim 3500 huishoudens die vorig jaar hun woning noodgedwongen verkochten, deden een beroep op de Nationale Hypotheek Garantie; een stijging van 77 procent in één jaar tijd. Ondanks de groeiende restschuldproblematiek is NHG-directeur Karel Schiffer voor fraude niet bang. Alhoewel. „Hoe langer we erover doorpraten, hoe interessanter ik dit thema vind.”

NHG premie drempel voor starters?

Het WEW deelt de zorg van Vereniging Eigen Huis, dat de NHG premie een drempel kan opwerpen voor met name starters, om een veilige hypotheek, mét NHG te sluiten.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

1 feb 2019

Laatst gewijzigd

1 feb 2019

Adresgegevens

Fintool
Vlinderweg 2 | Unit 0.24
2623 AX Delft

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl

Fintool bv © 2003/2019. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.