De belangrijkste conclusie in het rapport is pas te besluiten over verdergaande openbaarheid op het moment dat meerjarige ervaring is opgedaan met de openbaarmaking van WOZ-waarden via het WOZ-waardeloket. Daarbij wordt gedacht aan een periode van vijf jaar sinds de ingebruikname van het WOZwaardeloket.
Sinds 1 oktober 2016 is de WOZ-waarde van woningen openbaar beschikbaar via het WOZwaardeloket op www.wozwaardeloket.nl. Hier kunnen de WOZ-waarden van woningen individueel worden opgevraagd, zonder kosten. Daarmee is de WOZ-waarde uit de sfeer van het fiscaal geheim getrokken. Er is bij de vormgeving van de wijze waarop het waardegegeven beschikbaar is bewust gekozen voor een beperking waarbij het aantal verstrekkingen per inzage is gelimiteerd door een tijdslot. Hierdoor is grootschalig hergebruik voor het bewerken tot informatieproducten niet mogelijk. Alleen individuele opvraging is op grond van de wet toegestaan, massabevraging niet.
Onbelemmerde toegankelijkheid kent als bezwaar dat de herleidbaarheid tot personen en bedrijven strijdig is met de fundamentele waarde van particuliere zeggenschap over eigen gegevens. In feite is dit met de huidige toegankelijkheid via het WOZ-waardeloket deels ook al het geval. Bij het WOZ-waardeloket heeft het belang van openbaarheid van het objectief geachte WOZ-gegeven de voorkeur gekregen van de wetgever boven de vertrouwelijkheid van het gegeven.
Bron: Rijksoverheid
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99