Neem nu een abonnement op Fintool.nl
De betrouwbare vraagbaak voor financiële dienstverleners.
Abonneren Bekijk alle diensten
8 mrt 2019 Nieuws

Hypotheek afgelost? Check dan ook orv.

Een huiseigenaar heeft geen bericht ontvangen dat er geen pandrecht meer rustte op zijn overlijdensrisicoverzekering. Hierdoor heeft de verzekering langer doorgelopen dan nodig. Relatie kreeg wel een melding dat verpanding van de spaarpolis vervallen was. Die is vervolgens afgekocht.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Verkeerde adressering

Stater heeft de brief waarin staat vermeld dat het pandrecht is vervallen per abuis naar Argenta in plaats van naar AEGON Hypotheken gestuurd. AEGON Hypotheken heeft deze brief dus ten onrechte niet ontvangen. De Commissie stelt vast dat de beëindiging van het pandrecht op de overlijdensrisicoverzekering niet op een juiste wijze is gecommuniceerd. Als de brief wel naar AEGON Hypotheken was verzonden, had Consument de overlijdensriscoverzekering in mei 2016 kunnen beëindigen.

Verantwoordelijkheid verzekeringnemer

Consument valt echter ook een verwijt te maken. Hij had naar het oordeel van de Commissie adequater moeten handelen. Consument heeft de spaarverzekering wel beëindigd. Hij wist hoe dit, na de aflossing van de hypothecaire geldlening en het vervallen van het pandrecht, in zijn werk ging. Dat Consument naar eigen zeggen door de verhuizing de beëindiging van de overlijdensrisicoverzekering minder scherp op zijn netvlies had, is menselijkerwijs begrijpelijk. Dit is echter een omstandigheid die in de verhouding tot AEGON Hypotheken voor rekening en risico van Consument blijft. Bovendien werd ook na de aflossing van de geldlening nog steeds premie voor de overlijdensrisicoverzekering geïncasseerd. Consument had dit moeten opmerken en de overlijdensrisicoverzekering kunnen beëindigen. Voornoemde omstandigheden rekent de Commissie Consument aan. Daarnaast moet worden bedacht dat AEGON Levensverzekering N.V. gedurende de looptijd van de verzekering het overlijdensrisico gedragen heeft. Als de volledige premie zou worden terugbetaald, zou Consument gratis verzekerd zijn geweest en dat is niet wenselijk.

Gedeelde schuld

Op basis van hetgeen de Commissie hiervoor heeft overwogen is zij van oordeel dat een gedeelte van de schade voor rekening van Consument moet blijven. De Commissie stelt dit percentage vast op 33,33%.

Nu de hoogte van de vordering door AEGON Hypotheken niet wordt betwist, is de conclusie dat AEGON Hypotheken 66,67% van de teveel betaalde premie (€ 272,-) terug moet betalen, zijnde een bedrag van € 181,34.

 

Bron: Kifid

Downloads

Downloads zijn alleen beschikbaar voor abonnees. Log graag in of neem een abonnement.

Lees ook…

Passendheid risicoverzekering periodiek toetsen

Consument verwijt de Adviseur dat hij Consument niet geadviseerd heeft zijn oude overlijdensrisicoverzekering te beëindigen op het moment dat hij zijn hypothecaire lening afloste en in het kader van het afsluiten van een nieuwe hypothecaire lening een nieuwe overlijdensrisicoverzekering afsloot.

Geldt zorgplicht ook voor risicoverzekering?

Consument is nabestaande van de heer X. Zij klaagt schade te hebben geleden doordat Adviseur niet heeft geadviseerd de overlijdensrisicoverzekering te verhogen, terwijl Adviseur had moeten weten dat daartoe gezien de gewijzigde gezinssamenstelling van de heer X aanleiding bestond.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

8 mrt 2019

Laatst gewijzigd

8 mrt 2019

Adresgegevens

Fintool
Vlinderweg 2 | Unit 0.24
2623 AX Delft

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl

Fintool bv © 2003/2021. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.