In het artikel 'Aandachtspunten bestaande huiseigenaar die gaat samenwonen' (zie onderaan) is al aangegeven dat bij een huwelijk de NHG condities niet automatisch van kracht zijn voor de intrekkende partner.
De 'intrekkende' huwelijkspartner krijgt niet automatisch de woning op haar naam doordat zij is getrouwd in gemeenschap van goederen. Daardoor is de intrekkende partner (= geen eigenaar) niet beschikkingsbevoegd en kan bijvoorbeeld de woning niet verkopen of tijdelijk verhuren (bijvoorbeeld in geval van betalingsproblemen). Daarvoor is dan nog steeds de instemming van de huiseigenaar nodig. De intrekkende partner loopt wel de financiele risico's, maar heeft niet de volledige ruimte om de financiele schade te beperken (door tijdelijke verhuur/verkoop woning).
Dit risico kan worden uitgesloten. De notaris kan u hierover adviseren. De huiseigenaar kan bijvoorbeeld een volmacht verlenen aan de partner en deze laten opnemen in de hypotheekakte of in een algemene volmacht (een zogenaamd 'levenstestament'). In deze volmacht kan de huiseigenaar aan de partner de bevoegdheid verlenen om namens hem te handelen, daaronder begrepen: het verkopen of tijdelijk verhuren van de woning. Een eventuele volmacht hoeft niet goedgekeurd te worden door WEW.
Ook zonder mede-eigendom kan NHG verkregen worden, de partner is dan wel hoofdelijk aansprakelijk, maar heeft minder beschikkingsbevoegdheden.
Bron: WEW
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99