Bevestig uw aanmelding

U ontvangt nu een e-mailbericht van waaruit u uw aanmelding moet bevestigen. Zonder deze bevestiging ontvangt u niet dagelijks actuele en praktische informatie. Doe het gelijk even!

Stuur mij dagelijks actuele en praktische informatie
Bekijk alle diensten
17 apr 2019 Nieuws

NHG en huwelijk

Word je mede-eigenaar als de woning voor het huwelijk (gemeenschap van goederen) door 1 koper is verworven? En gelden de NHG condities dan tevens voor de partner?
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

In het artikel 'Aandachtspunten bestaande huiseigenaar die gaat samenwonen' (zie onderaan) is al aangegeven dat bij een huwelijk de NHG condities niet automatisch van kracht zijn voor de intrekkende partner.

De 'intrekkende' huwelijkspartner krijgt niet automatisch de woning op haar naam doordat zij is getrouwd in gemeenschap van goederen. Daardoor is de intrekkende partner (= geen eigenaar) niet beschikkingsbevoegd en kan bijvoorbeeld de woning niet verkopen of tijdelijk verhuren (bijvoorbeeld in geval van betalingsproblemen). Daarvoor is dan nog steeds de instemming van de huiseigenaar nodig. De intrekkende partner loopt wel de financiele risico's, maar heeft niet de volledige ruimte om de financiele schade te beperken (door tijdelijke verhuur/verkoop woning).

Volmacht

Dit risico kan worden uitgesloten. De notaris kan u hierover adviseren. De huiseigenaar kan bijvoorbeeld een volmacht verlenen aan de partner en deze laten opnemen in de hypotheekakte of in een algemene volmacht (een zogenaamd 'levenstestament'). In deze volmacht kan de huiseigenaar aan de partner de bevoegdheid verlenen om namens hem te handelen, daaronder begrepen: het verkopen of tijdelijk verhuren van de woning. Een eventuele volmacht hoeft niet goedgekeurd te worden door WEW.

Ook zonder mede-eigendom kan NHG verkregen worden, de partner is dan wel hoofdelijk aansprakelijk, maar heeft minder beschikkingsbevoegdheden.

 

Bron: WEW

Lees ook…

Aandachtspunten bestaande huiseigenaar die gaat samenwonen

Waar dient u uw relatie op te wijzen als hij/zij in het verleden als 'alleenstaande' een NHG hypotheek heeft gesloten en nu gaat samenwonen?

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

17 apr 2019

Laatst gewijzigd

17 apr 2019

Adresgegevens

Fintool
Vlinderweg 2 | Unit 0.24
2623 AX Delft

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl

Fintool bv © 2003/2019. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.