Bevestig uw aanmelding

U ontvangt nu een e-mailbericht van waaruit u uw aanmelding moet bevestigen. Zonder deze bevestiging ontvangt u niet dagelijks actuele en praktische informatie. Doe het gelijk even!

Stuur mij dagelijks actuele en praktische informatie
Bekijk alle diensten
20 mei 2019 Nieuws

Resultaten knelpuntenonderzoek nieuwbouw

Ondanks het stijgende woningtekort blijft het lastig om tempo te maken met het bouwen van voldoende koopwoningen. In het 1e kwartaal van 2019 bleef het aantal verkochte nieuwe koopwoningen steken op 7.684 woningen. Dat is 5% minder dan een jaar eerder en zelfs 13% minder dan in dezelfde periode twee jaar terug. Problemen rondom gemeentelijke procedures vormen de grootste belemmering. Dit blijkt uit onderzoek van NVB Vereniging voor ontwikkelaars & bouwondernemers.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Daarnaast zijn er onvoldoende bouwlocaties en stapelen gemeenten niet zelden (dure) ambitie op (dure) ambitie als het gaat om nieuwbouwplannen. Projecten voor koopwoningen zijn daardoor steeds lastiger financieel haalbaar te maken, ook al vanwege de gestegen bouw- en grondkosten.

Gebrekkige medewerking gemeenten

Ondanks de beperkte beschikbaarheid van bouwlocaties (score 6,7 op de korte termijn en score 7,2 op de middellange termijn) en de stijgende bouwkosten (score 7,3) - wordt het gebrek aan medewerking door gemeenten als veruit het belangrijkste knelpunt (score 8,6) genoemd in het realiseren van hun nieuwbouwambities. Maar liefst 81% geeft dit knelpunt een 8 of hoger. 3 op de 10 respondenten geeft zelfs aan hier extreem veel last (score 10) van te ervaren.

Stroperige procedures leiden tot vertraging

Meer specifiek geeft 72% van de respondenten aan veel last (score 8 of hoger) te ervaren van de stroperige procedures bij gemeenten of provincies die resulteren in vertragingen. 4 op de 10 respondenten geeft zelfs aan hier extreem veel last van te hebben (score 10). Gevraagd naar een toelichting worden bijvoorbeeld de eindeloze bezwaarmogelijkheden genoemd en het tekort aan mankracht bij gemeenten zodat procedures zomaar jaren langer duren. Gemiddeld scoort dit punt het hoogste cijfer van 8,4. Op de tweede plaats volgt daarna met een score van 8,2 het almaar opstapelende eisenpakket. Terwijl de bouw worstelt met de (financiële) gevolgen van de energietransitie, leggen sommige gemeenten daar bovenop nog aanvullende (duurzaamheids)eisen, waardoor plannen onbetaalbaar worden. Een groeiend aantal bouwplannen valt daardoor af of gaat terug naar de tekentafel.

 

Bron: NVB Vereniging voor ontwikkelaars & bouwondernemers

Downloads

Downloads zijn alleen beschikbaar voor abonnees. Log graag in of neem een abonnement.

Lees ook…

Kamervragen vastgelopen woningmarkt

Minister K.H. Ollongren heeft gereageerd op kamervragen over de vastgelopen woningmarkt. Dit naar aanleiding van eerdere berichten:'Huizenzoeker heeft de moed opgegeven', 'Huizenzoeker is koopmoe' en 'Woningmarkt in het slot'.

Nieuwbouwkoopwoningen fors duurder

Nieuwbouwkoopwoningen waren in het vierde kwartaal van 2018 11,3 procent duurder dan een jaar eerder. De prijzen van bestaande koopwoningen stegen in dezelfde periode met 9,0 procent. De prijs van een koopwoning is daarmee gemiddeld gestegen met 9,3 procent. In drie landen in de Europese Unie namen de verkoopprijzen van koopwoningen meer toe. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS en het Kadaster.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

20 mei 2019

Laatst gewijzigd

20 mei 2019

Adresgegevens

Fintool
Vlinderweg 2 | Unit 0.24
2623 AX Delft

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl

Fintool bv © 2003/2021. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.