Daarnaast zijn er onvoldoende bouwlocaties en stapelen gemeenten niet zelden (dure) ambitie op (dure) ambitie als het gaat om nieuwbouwplannen. Projecten voor koopwoningen zijn daardoor steeds lastiger financieel haalbaar te maken, ook al vanwege de gestegen bouw- en grondkosten.
Ondanks de beperkte beschikbaarheid van bouwlocaties (score 6,7 op de korte termijn en score 7,2 op de middellange termijn) en de stijgende bouwkosten (score 7,3) - wordt het gebrek aan medewerking door gemeenten als veruit het belangrijkste knelpunt (score 8,6) genoemd in het realiseren van hun nieuwbouwambities. Maar liefst 81% geeft dit knelpunt een 8 of hoger. 3 op de 10 respondenten geeft zelfs aan hier extreem veel last (score 10) van te ervaren.
Meer specifiek geeft 72% van de respondenten aan veel last (score 8 of hoger) te ervaren van de stroperige procedures bij gemeenten of provincies die resulteren in vertragingen. 4 op de 10 respondenten geeft zelfs aan hier extreem veel last van te hebben (score 10). Gevraagd naar een toelichting worden bijvoorbeeld de eindeloze bezwaarmogelijkheden genoemd en het tekort aan mankracht bij gemeenten zodat procedures zomaar jaren langer duren. Gemiddeld scoort dit punt het hoogste cijfer van 8,4. Op de tweede plaats volgt daarna met een score van 8,2 het almaar opstapelende eisenpakket. Terwijl de bouw worstelt met de (financiële) gevolgen van de energietransitie, leggen sommige gemeenten daar bovenop nog aanvullende (duurzaamheids)eisen, waardoor plannen onbetaalbaar worden. Een groeiend aantal bouwplannen valt daardoor af of gaat terug naar de tekentafel.
Bron: NVB Vereniging voor ontwikkelaars & bouwondernemers
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99