Neem nu een abonnement op Fintool.nl
De betrouwbare vraagbaak voor financiƫle dienstverleners.
Abonneren Bekijk alle diensten
27 mei 2019 Nieuws

Wet aandelen aan toonder en Wet uitbreiding meldplichten aandeelhouders

De 'Wet aandelen aan toonder' die regelt dat papieren aandelen aan toonder worden afgeschaft voor niet-beursgenoteerde vennootschappen treedt per 1 juli 2019 in werking. Doel van de maatregel is te voorkomen dat deze stukken worden misbruikt voor financiering van terrorisme, of voor belastingontduiking en witwassen.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Toonderstukken worden voortaan alleen nog geregistreerd op één verzamelbewijs. Voor iedere beursvennootschap wordt een verzamelbewijs bewaard in een kluis bij een intermediair, zoals een bank of beleggingsinstelling. Verhandeling van aandelen aan toonder kan dan alleen nog via een effectenrekening plaatsvinden. Aan de hand van zo’n effectenrekening, of het aandeelhoudersregister van een naamloze vennootschap, is na te gaan wie een aandeel aan toonder in handen heeft.

Statuten

Vennootschappen zetten aandelen aan toonder om in aandelen op naam via een statutenwijziging. Doet de vennootschap dit niet, dan gebeurt dat van rechtswege op 1 januari 2020. Aandeelhouders die nog papieren stukken in huis hebben, moeten die bij de vennootschap inleveren. Dat kan nog tot 1 januari 2021. Het is van belang de aandelen in te leveren, want aandeelhouders verliezen de rechten die zijn verbonden aan hun aandeel als zij de stukken niet inleveren. Niet ingeleverde aandelen komen automatisch in handen van de vennootschap.
============

Wet uitbreiding meldplichten aandeelhouders

Mede om een toename van de administratieve lasten te beperken is het kabinet voornemens om een meldplicht te introduceren voor een belang van 2 procent in plaats van voor een belang van 1 procent.

Internetconsultatie: 'Wijziging van Wft ter verlaging van initiële meldingsdrempel aandeelhouders beursgenoteerde ondernemingen naar 2 procent stemmen/kapitaal'


Bron: Rijksoverheid

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

27 mei 2019

Laatst gewijzigd

27 mei 2019

Adresgegevens

Fintool

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl
KvK 27256668

Fintool bv © 2003/2024. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.