Bevestig uw aanmelding

U ontvangt nu een e-mailbericht van waaruit u uw aanmelding moet bevestigen. Zonder deze bevestiging ontvangt u niet dagelijks actuele en praktische informatie. Doe het gelijk even!

Stuur mij dagelijks actuele en praktische informatie
Bekijk alle diensten
4 jun 2019 Nieuws

Beleggingsverzekering: offerte of polisvoorwaarden bepalend?

De Geschillencommissie van Kifid heeft uitspraak gedaan in een tweetal klachten over beleggingsverzekeringen van een levensverzekeraar. In deze klachten draait het om de duidelijkheid en de begrijpelijkheid van de offerte.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Op basis van de offerte hebben beide consumenten voor de verzekering gekozen. Dat er in de algemene voorwaarden andere teksten staan, doet daar niets aan af. Doordat de verzekeraar meer kosten in rekening heeft gebracht dan de consumenten uit de offerte mochten begrijpen, is de verzekeraar toerekenbaar tekort geschoten, aldus de Geschillencommissie. De verzekeraar moet voor beide consumenten afzonderlijk de afkoopwaarde van de beleggingsverzekering opnieuw berekenen en het verschil aan consumenten vergoeden, zo blijkt uit de gepubliceerde uitspraken.

Tekortgeschoten

De Geschillencommissie constateert dat deze consumenten op basis van de informatie in de offerte hebben gekozen voor deze beleggingsverzekeringen. Voor beiden geldt dat in de aanvraagformulieren wordt verwezen naar de offerte. Deze verzekeringsovereenkomsten zijn dan ook tot stand gekomen op basis van de teksten en informatie in de offerte. In beide uitspraken oordeelt de Geschillencommissie dat deze consumenten in redelijkheid hun offerte mochten begrijpen zoals zij hebben gedaan. En voor zover de verzekeraar de offerte anders uitlegt, zal de Geschillencommissie op grond van het gangbaar recht de voor consument gunstigste uitleg volgen. De verzekeraar beroept zich tevergeefs op andere teksten in de algemene voorwaarden. Gezien de duidelijke tekst in de offerte hoeft de consument in redelijkheid er geen rekening mee te houden dat in de algemene voorwaarden een heel andere wijze van berekening zou worden opgevoerd. Tegenover beide consumenten is de verzekeraar toerekenbaar tekortgeschoten door kosten in rekening te brengen, waarop de consument op grond van de offerte niet heeft gerekend.

TER

Wel mocht de verzekeraar gedurende de gehele looptijd van de verzekering fondsbeheerkosten (TER) in rekening brengen omdat verzekeraar in 1995 niet in de offerte hoefde op te nemen dat deze kostensoort zou worden berekend.

 

Bron: Kfiid

Downloads

Downloads zijn alleen beschikbaar als u bent ingelogd. Log graag in of neem een abonnement.

Lees ook…

Aanvraagformulier onvolledig, geen beroep op uitsluiting polisvoorwaarden

Een consument heeft zich bij Kifid beklaagd over het feit dat verzekeraar een autoschade niet wil dekken, omdat het kenteken van de auto niet op zijn naam staat. De consument vindt dat de verzekeraar hem vooraf had moeten waarschuwen dat hij alleen een auto kan verzekeren waarvan het kenteken staat op zijn naam of die van zijn partner.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

4 jun 2019

Laatst gewijzigd

4 jun 2019

Adresgegevens

Fintool
Vlinderweg 2 | Unit 0.24
2623 AX Delft

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl

Fintool bv © 2003/2019. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.