Bevestig uw aanmelding

U ontvangt nu een e-mailbericht van waaruit u uw aanmelding moet bevestigen. Zonder deze bevestiging ontvangt u niet dagelijks actuele en praktische informatie. Doe het gelijk even!

Stuur mij dagelijks actuele en praktische informatie
Bekijk alle diensten
7 aug 2019 Nieuws

Levensverzekering en risicoklasse

Eerder was er een uitspraak waarin een SEW niet gesaldeerd hoefde te worden voor de vaststelling van de schuldmarktwaardeverhouding (hierna ook wel: ‘smv’). Een consument vorderde een gunstigere berekening vanwege een verpande levensverzekering.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

De Commissie overweegt dat de Bank een grote mate van vrijheid heeft bij het bepalen van haar rentebeleid. Dit beleid houdt in dat de door de Bank vastgestelde hypotheekrente een risico-opslag kan bevatten, die bepaald wordt door de risicoklasse waarin de geldlening valt. De risicoklasse wordt vastgesteld aan de hand van de schuld-marktwaardeverhouding: de verhouding van de hypotheekschuld ten opzichte van de (markt)waarde van de woning. De Bank houdt bij de bepaling van de schuld-marktwaardeverhouding geen rekening met waarde van de levensverzekering van Consument.

Het beleid van de Bank is niet in strijd met de wet: er is geen wettelijke bepaling op grond waarvan de Bank verplicht is om bij de vaststelling van de risicoklasse rekening te houden met de waarde van de levensverzekering.

Levensverzekering

Bij de bepaling van de schuld-marktwaardeverhouding hoeft de Bank geen rekening te houden met de waarde van de elders aangehouden levensverzekeringen die aan de hypothecaire geldlening gekoppeld zijn.

 

Bron: Kifid

Downloads

Downloads zijn alleen beschikbaar als u bent ingelogd. Log graag in of neem een abonnement.

Lees ook…

Verpand vermogen en risicoklasse-indeling

Een Consument wil dat het kapitaal dat hij op de bankspaarrekening heeft gespaard, wordt meegenomen bij de berekening van de schuldmarktwaardeverhouding. Als de Bank de schuld-marktwaardeverhouding zou berekenen zoals door Consument wordt verzocht, dan zou de lening in een lagere smv-klasse of risicoklasse worden ingedeeld met als gevolg dat Consument een lagere rente aan de Bank verschuldigd is (vanwege de rentekorting die de Bank geeft omdat het risico lager is geworden).

Moet geldverstrekker rekening houden met verpand kapitaal bij vaststelling risicoklasse?

Bij de bepaling van de schuld-marktwaardeverhouding houdt de Bank geen rekening met de waarde van de levensverzekeringen die aan de hypothecaire geldlening gekoppeld zijn. Consument is van mening dat de Bank dit wel zou moeten doen.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

6 jun 2019

Laatst gewijzigd

7 aug 2019

Adresgegevens

Fintool
Vlinderweg 2 | Unit 0.24
2623 AX Delft

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl

Fintool bv © 2003/2019. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.