Neem nu een abonnement op Fintool.nl
De betrouwbare vraagbaak voor financiële dienstverleners.
Abonneren Bekijk alle diensten
14 jun 2019 Nieuws

Hoge Raad vindt belasting op spaargeld en beleggingen (ook) oneerlijk

De Hoge Raad vindt het onterecht dat de fiscus er jarenlang van uitging dat mensen jaarlijks gemiddeld 4 procent rendement halen op hun spaargeld en beleggingen, terwijl de rente historisch laag staat. Wie zo’n hoog rendement wil halen, moet volgens de rechter zeer risicovol beleggen.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Vandaag deed de hoogste rechter uitspraak in een zaak aangespannen door de Bond door Belastingbetalers. Voor die uitspraak werden zes kleinere zaken aan de rechter voorgelegd, die als voorbeeld dienden voor een massaprocedure.

Risicovolle beleggingen

De uitspraak gaat over 2013 en 2014. Net als nu was in die jaren de rente op spaargeld erg laag. Toch ging de overheid ervan uit dat er gemiddeld 4 procent rendement werd gemaakt op spaargeld en beleggingen. In de praktijk moesten veel Nederlanders relatief meer belasting betalen, dan er aan spaarrente binnenkwam.

Oneerlijk, vindt de Bond voor Belastingbetalers, want veel Nederlanders hebben alleen spaargeld of beleggen risicoarm. Zij haalden dus bij lange na geen 4 procent rendement, terwijl ze wel 30 procent belasting moeten betalen over dat fictieve rendement.

Recht op ongestoord genot geschonden

Daar gaat de Hoge Raad nu in mee. Het was voor de meeste mensen bijna niet mogelijk om 4 procent rente te halen met sparen en normale beleggingen. Dat, in combinatie met een belastingtarief van 30 procent, is volgens de rechter een zogenoemde buitensporig zware last voor burgers.

De belasting op spaargeld en beleggingen was in 2013 en 2014 zo hoog, dat de rechten van de mens zijn geschonden. Volgens het Europees Verdraag voor de Rechten van de Mens hebben burgers recht op ongestoord genot van eigendom. De vermogensrendementsheffing heeft dit genot verstoord.

Individuele zaken

Wat er nu gaat gebeuren, is nog niet precies duidelijk. De rechter biedt zelf namelijk geen oplossing. Wel heeft de uitspraak gevolgen voor individuele zaken die zijn aangespannen en voor mensen die bezwaar hebben gemaakt bij de Belastingdienst.

Lees ook…

Behandeling massaal bezwaar box 3

Staatssecretaris M. Snel informeert de Tweede Kamer over de voortgang van de procedure massaal bezwaar (box 3 vermogensrendementsheffing).

Rekenmodel bepalen vermogensrendementsheffing (BP2020)

Aan de hand van een rekenmodel kan uitgerekend worden hoeveel de te betalen vermogensrendementsheffing in Box 3 wordt. Update: BP2020, maar 2017/2018/2019 kunnen hierin ook berekend worden.

Kabinetsreactie box 3 op basis van werkelijk rendement

In een Kamerbrief geeft staatssecretaris Menno Snel een uitgebreide reactie op het proces te komen tot een stelsel van vermogensrendementsheffing op basis van werkelijk gemaakte rendementen.

Rechtspraak forfaitaire rendementsheffing box 3 (2015)

Het Hof is van oordeel dat de forfaitaire rendementsheffing (box 3) in het jaar 2015 niet in strijd is met artikel 1 Eerste Protocol bij het EVRM. Het Hof heeft daarbij gekeken naar het nominale rendement van risicomijdende beleggingen en concludeert dat in dit jaar weliswaar het door de wetgever veronderstelde mogelijke rendement van 4% niet langer haalbaar was, maar dat een rendement van 1,6% nog wel haalbaar was.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

14 jun 2019

Laatst gewijzigd

14 jun 2019

Adresgegevens

Fintool

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl
KvK 27256668

Fintool bv © 2003/2024. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.