Door de hoge kosten, grote complexiteit en het ontbreken van duidelijk overheidsbeleid is verduurzaming voor appartementseigenaren vaak nog onoverzichtelijk. Velen weten niet hoe en waarmee te beginnen.
Vergeleken met het eerdere onderzoek uit 2012 zijn VvE’s actiever geworden. Volgens de wet moet iedere VvE een voldoende gevuld reservefonds hebben waarmee noodzakelijke kosten voor onderhoud van het gebouw kunnen worden betaald. In 2012 had 85% een dergelijke spaarpot, nu is dat gestegen tot 93%.
Opvallend is dat slechts 71% van oudere VvE’s (bouwjaar tot 1945) een reservefonds heeft. Dat kan problemen opleveren bij de aan- of verkoop van een appartement. Vereniging Eigen Huis hoort regelmatig dat een bank een hypotheekaanvraag afwijst omdat de VvE nauwelijks of geen reserves, en ook geen onderhoudsplan heeft.
Gemiddeld betalen appartementseigenaren maandelijks € 148 aan servicekosten. Ruim 90% van de respondenten zegt dat de VvE reserves voldoende zijn, maar toch moet 16% wel eens extra bijleggen voor acuut onderhoud. Vier van de vijf is tevreden over de VvE vergaderingen, het reservefonds, de opstalverzekering en het onderhoudsplan.
Download: "VvE onderzoek 2019" (pdf, 30 pagina's)
Bron: VEH
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99