Bevestig uw aanmelding

U ontvangt nu een e-mailbericht van waaruit u uw aanmelding moet bevestigen. Zonder deze bevestiging ontvangt u niet dagelijks actuele en praktische informatie. Doe het gelijk even!

Stuur mij dagelijks actuele en praktische informatie
Bekijk alle diensten
8 mei 2007 Nieuws

Belastingaangifte niet makkelijker geworden

Het is moeilijker geworden om het werkelijke pensioentekort te repareren in de derde pijler, het ‘boxenstelsel’ is niet zo eenvoudig en de ‘factor A’ geeft nog onvoldoende duidelijkheid. Dat zijn Volgens het Verbond van Verzekeraars de belangrijkste conclusies uit een evaluatie van de Belastingherziening 2001 onder levensverzekeraars.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

De Wet inkomstenbelasting 2001 (IB 2001) omvatte ingrijpende wijzigingen: het boxensysteem werd ingevoerd, de lijfrenteaftrek werd flink beperkt en de mogelijkheden voor het spaarloon werden ernstig aangetast. Nu, bijna vier jaar na de invoering, wil het ministerie van Financiën een evaluatierapport schrijven over de ervaringen van zowel consumenten als instanties die met de gevolgen van de wet te maken hebben.

 

Uit de reacties blijkt dat de meeste verzekeraars nog veel ruimte voor verbeteringen zien in de werking van het boxensysteem. Verzekeraars moeten bijvoorbeeld bij de aftrek van premies voor een lijfrenteverzekering een deel administreren in box 1 (afgetrokken premie) en een deel in box 3 (niet-afgetrokken premie). Dit afzonderlijke administreren is een tijdrovende en kostbare zaak.

Andere problemen komen voort uit de afschaffing van de basisaftrek lijfrente, de premiespaar- en winstdelingsregelingen en de verlaging van het maximale spaarloonbedrag. Deze aanvullende maatregelen (die op 1 januari 2003 werden ingevoerd) hebben ervoor gezorgd dat het voor veel belastingplichtigen nóg lastiger is geworden hun pensioentekort te repareren in de derde pijler.

Ten slotte heeft de invoering van de factor A (de jaarlijkse pensioenaangroei) niet geleid tot een simpele methode om de pensioenaangroei te berekenen.

 

In de Kennisbank vindt u ook informatie over Terugwenteling lijfrentepremies.

 

Bron: Verbond van Verzekeraars, 27-12-2004

 

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

27 dec 2004

Laatst gewijzigd

8 mei 2007

Adresgegevens

Fintool
Vlinderweg 2 | Unit 0.24
2623 AX Delft

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl

Fintool bv © 2003/2019. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.