Neem nu een abonnement op Fintool.nl
De betrouwbare vraagbaak voor financiƫle dienstverleners.
Abonneren Bekijk alle diensten
26 jul 2019 Nieuws

Geen aanvullende advieskosten voor onderhandse opname

Een Consument wenst gebruik te maken van een onderhandse opname. De Adviseur heeft in eerste instantie aangeboden dit kosteloos te regelen. Vanwege het ontbreken van een bepaald document, is het voorstel van de geldverstrekker verlopen. Bij een latere aanvraag wenst de adviseur wel kosten in rekening te brengen.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Kosteloos

Adviseur heeft vooropgesteld dat Adviseur uit service overwegingen heeft aangeboden de ophoging tot stand te brengen, zodat deze strikt genomen geen onderdeel uitmaakt van het hypotheekadviestraject waarvoor de op 21 februari 2018 ondertekende adviesopdracht geldt.

Ontbrekend document

De adviseur heeft gesteld dat hij Consument ervan op de hoogte heeft gesteld dat de geldverstrekker het document nodig had om de ophoging tot stand te brengen, maar dat Consument dit stuk te laat heeft aangeleverd.

Kennis bij adviseur over acceptatiebeleid geldverstrekker

In het kader van die dienstverlening is het aan Adviseur om zich ervan te vergewissen welk acceptatiebeleid door de geldverstrekkers waarmee hij samenwerkt wordt gehanteerd, zodat de juiste stukken bij Consument worden opgevraagd.

Onvoldoende dossiervorming

Het had daarom op de weg van Adviseur gelegen het ontbrekende stuk bij Consument op te vragen. Reeds door dit na te laten heeft Adviseur in strijd gehandeld met de zorgplicht die hij jegens Consument in acht diende te nemen. Daarnaast geldt dat het aan Adviseur is Consument er tijdig van op de hoogte te brengen dat hij extra stukken dient aan te leveren. Adviseur heeft weliswaar gesteld dat hij aan die verplichting voldaan heeft, maar daarvan geen bewijs overgelegd. In het kader van zijn dossierplicht is het aan Adviseur om bij te houden op welk moment hij Consument heeft geïnformeerd. Nu het ervoor gehouden moet worden dat deze informatie niet verstrekt is, oordeelt de Commissie dat Adviseur zijn zorgplicht jegens Consument geschonden heeft.

Beslissing

Adviseur dient kosteloos zijn medewerking te verlenen aan de aanvraag voor de ophoging van de geldlening. Door de geldverstrekker is toegezegd dat verdere kosten niet opnieuw hoeven te worden gemaakt.

 

Bron: Kifid

Downloads

Downloads zijn alleen beschikbaar voor abonnees. Log graag in of neem een abonnement.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

26 jul 2019

Laatst gewijzigd

26 jul 2019

Adresgegevens

Fintool
Vlinderweg 2 | Unit 0.24
2623 AX Delft

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl
KvK 27256668

Fintool bv © 2003/2023. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.