Een BKR geregistreerde vorderde via de Rechtbank Midden-Nederland dat haar BKR registratie verwijderd wordt. In beginsel zou de registratie nog tot september 2022 zichtbaar blijven. Doordat zij de mogelijkheid heeft om de woning van haar ex-echtgenoot te kopen voor een aantrekkelijke prijs, heeft ze belang bij de verwijdering van de registratie.
Belangenafweging
Bij de belangenafweging heeft de rechter de volgende punten in overweging genomen.
De schuld aan de kredietverstrekker is veroorzaakt door haar ex-partner (toenmalige echtgenoot), die een alcoholprobleem had. Hij leefde op grote voet en deed hij alle aankopen gedurende het huwelijk op naam van de vrouw. Dat er op deze manier opnieuw een schuld zal ontstaan op naam van de vrouw, is dus niet de verwachting.
Hoewel er in 2013 en 2014 een achterstand is ontstaan op de schuld aan de kredietverstrekker, heeft de vrouw haar verantwoordelijkheid voor deze schuld genomen. Zij heeft zich tijdens het WSNP-traject ingezet om de schuld volledig te voldoen en is daarin ook geslaagd. De kredietverstrekker heeft haar vordering naar aanleiding van het WSNP-traject 100% voldaan gekregen.
De afronding van het WSNP-traject en de voldoening van de schuld is inmiddels twee jaar geleden. Dat er sindsdien nieuwe schulden zijn gemaakt door of namens de vrouw (waarop een achterstand is ontstaan), is niet gebleken. De BKR-registratie van de kredietverstrekker is de enige negatieve codering van de vrouw in het CKI.
De vrouw heeft voldoende toegelicht en onderbouwd dat inmiddels sprake is van een stabiele financiële situatie. [eiseres] werkt vanaf 2015 als zelfstandige in de zorg en heeft haar werkzaamheden sindsdien kunnen uitbreiden. Vanaf 1 januari 2018 ontvangt [eiseres] geen uitkering en geen huurtoeslag meer. Uit de door de vrouw overgelegde bankafschriften blijkt dat zij (uitgaande van de volgens haar representatieve maand maart 2018) een bruto inkomen heeft van rond de € 2.500,00 per maand. Dat heeft de kredietverstrekker onvoldoende betwist. De vrouw werkt in de zorgsector en de verwachting is dat zij de komende tijd alleen maar meer zal gaan werken.
Beslissing
De rechtbank beslist in het voordeel van de vrouw en gelast de verwijdering van de BKR registratie.
Een belanghebbende heeft in zijn hoedanigheid [functie] van [naam borg] op 20 mei 2016 een borgtochtovereenkomst gesloten met een geldverstrekker X en heeft zich tot een bedrag van 80.000,- borg gesteld voor een krediet dat geldverstrekker X heeft verstrekt aan [naam borg].
In een kort geding vordert een belanghebbende de verwijdering van een BKR registratie van o.a. een studentenkrediet. Naast een afwijzing wordt belanghebbende ook tot de proceskosten veroordeeld.
De rechtbank Midden Nederland stelt dat een gerechtvaardigde registratie (BKR) moet worden verwijderd, wanneer het doel dat de registratie dient, niet langer opweegt tegen de belangen van de betrokkene bij het verwijderen ervan. Daarbij spelen de beginselen van proportionaliteit (is het middel van registratie in verhouding met het doel dat ermee gediend wordt?) en subsidiariteit (kan dit doel in redelijkheid niet op een andere voor de betrokkene minder nadelige manier worden bereikt?). Er moet in die zin een belangenafweging plaatsvinden.
Een consument heeft bij de Rechtbank Overijssel verzocht een A2 codering bij het BKR te laten verwijderen. Vanwege deze A2 codering komt consument niet in aanmerking voor een hypotheek, aldus consument. Daarnaast betalen ze nu voor een oude, nare woning een forse huur en menen ze dat het kopen van een woning nu zeer aantrekkelijk is.
Vanwege een BKR-registratie heeft een belanghebbende een kort geding aangespannen. Het argument dat het afsluiten van een autoverzekering niet mogelijk zou zijn vanwege een BKR-registratie veegt de rechter van tafel.
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.