Bevestig uw aanmelding

U ontvangt nu een e-mailbericht van waaruit u uw aanmelding moet bevestigen. Zonder deze bevestiging ontvangt u niet dagelijks actuele en praktische informatie. Doe het gelijk even!

Stuur mij dagelijks actuele en praktische informatie
Bekijk alle diensten
7 aug 2019 Nieuws

Hypotheekadvies met (onterecht) deel box 3 lening

Consument heeft zich voor hypotheekadvies in verband met de aankoop van een nieuwe woning tot de adviseur gewend. Een gedeelte van de geldlening wordt in de offerte aangemerkt als ‘consumptief’ en niet als zijnde een eigenwoningschuld.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Consument heeft diverse keren gevraagd of dit correct was. Achteraf blijkt dat de gehele geldlening als eigenwoningschuld in de zin van box 1 van de inkomstenbelasting mag worden aangemerkt. Na veel inspanningen aan de zijde van Consument heeft de adviseur de belastingdienst gevraagd om de gehele geldlening als eigenwoning-schuld aan te merken. De belastingdienst is daarmee akkoord gegaan.

Beslissing

De Commissie oordeelt dat de adviseur tekort is geschoten jegens Consument; hij had om de hoogte moeten zijn van het fiscale overgangsrecht. De adviseur dient de helft van de advieskosten terug te betalen.

Bron: Kifid

 

Redactie Fintool

  • Niet duidelijk is in uitspraak waarom het overgangsrecht €164.000 is, in plaats van het door consument gestelde 'Op 31 december 2012 had Consument een eigen woningschuld van € 162.000,-.' En 'Doordat Consument reeds een eerdere eigen-woningschuld had, kon bij de nieuwe geldlening een bedrag € 164.000,- als aflossingsvrije geldlening worden verstrekt, zonder verlies van de hypotheekrenteaftrek.'
  • Ook is niet duidelijk waarom de casus is voorgelegd aan de Belastinginspecteur, daar reeds uit de financieringsopzet en aangetoonde aanwezige overgangsrecht de conclusie getrokken had kunnen worden dat de gehele lening als box 1 in de IB aangifte opgevoerd kon worden.

Downloads

Downloads zijn alleen beschikbaar als u bent ingelogd. Log graag in of neem een abonnement.

Lees ook…

Onjuiste fiscale einddatum bij herfinanciering

Consument stelt dat de Bank tekortgeschoten is in de informatieverstrekking over de fiscale aftrekbaarheid van de hypotheekrente en aldus haar zorgplicht heeft geschonden. Consument heeft in 2007 zijn hypotheek overgesloten.

Onvolledig oversluitadvies

Adviseur heeft Consument geadviseerd in verband met het intern oversluiten van de hypothecaire geldlening. Later is gebleken dat de geadviseerde situatie Consument in een nadelige positie brengt.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

7 aug 2019

Laatst gewijzigd

7 aug 2019

Adresgegevens

Fintool
Vlinderweg 2 | Unit 0.24
2623 AX Delft

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl

Fintool bv © 2003/2019. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.