Neem nu een abonnement op Fintool.nl
De betrouwbare vraagbaak voor financiële dienstverleners.
Abonneren Bekijk alle diensten
29 aug 2019 Nieuws

Geen maatregelen tegen import tweedehands elektrische auto’s

Staatssecretaris Snel van Financiën ziet geen mogelijkheden om bij import van een emissievrije auto het bijtellingspercentage afhankelijk te stellen van het moment dat deze in Nederland op kenteken worden gezet. Dat antwoordt Snel op Kamervragen van de leden Omtzigt (CDA) en Lodders (VVD) over de import van tweedehands elektrische auto’s voor een lagere bijtelling.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Het vaststellen van het bijtellingspercentage voor een voor privédoeleinden ter beschikking gestelde auto gebeurt aan de hand van de datum eerste toelating (DET). De DET is de datum waarop het voertuig (waar ook ter wereld) voor het eerst op de weg is toegelaten. De DET geldt zowel voor het van toepassing zijnde algemene bijtellingspercentage als voor de milieugerelateerde korting hierop. Deze korting blijft van toepassing gedurende 60 maanden na de maand waarin die auto voor het eerst op de weg is toegelaten.

Binnen Europa zijn afspraken gemaakt over het registreren (inschrijven) van voertuigen en de vermelding daarvan op het kentekenbewijs. In Nederland valt de datum van eerste inschrijving op het moment van de tenaamstellingsdatum.

De vraag in hoeverre de import van emissievrije auto’s zal toenemen is afhankelijk van de vraag en het aanbod op de binnenlandse en buitenlandse automarkt. Het gaat naar verwachting om de import van een hele kleine groep tweedehands elektrische auto’s. Bovendien gaat het om een relatief beperkt voordeel: de eigenaren kunnen maximaal 60 maanden vanaf de oorspronkelijke DET profiteren van de korting op de bijtelling. Volgens Snel draagt deze relatief beperkte import bij aan de door het kabinet gewenste emissievrije Nederlandse autovloot.

Downloads

Downloads zijn alleen beschikbaar voor abonnees. Log graag in of neem een abonnement.

Lees ook…

Rechtspraak: grondslag bijtelling auto van de zaak

Rechtbank Gelderland heeft een uitspraak gedaan over de vraag wat de grondslag is voor de berekening loonheffing wegens privégebruik auto, ter beschikking gesteld door de werkgever. De stelling van belastingplichtige was dat voor de grondslag van de bijtelling de lagere dealerprijs gebruikt diende te worden in plaats van de catalogusprijs.

Hoge Raad: geen autobijtelling ondanks ontbreken kilometeradministratie

De Hoge Raad heeft in het nadeel van de Staatssecretaris van Financiën het beroep in cassatie ongegrond verklaard. In een eerdere uitspraak van het Hof heeft de Inspecteur niet aannemelijk kunnen maken dat er sprake was van gebruik voor prive doeleinden van de bedrijfsauto's, ondanks het ontbreken van een rittenadministratie.

Auto van de zaak met bijtelling?

Stel uw relatie heeft een auto van de zaak met een bijtelling en u geeft (hypotheek)advies over de WIA en WW aanspraken.
De bijtelling geldt sinds 1 januari 2013 vanwege de 'Wet uniformering loonbegrip' ook voor de werknemersverzekeringen WW, ZW en WAO/WIA). Dit kan dan verschillende consequenties hebben.

Overstap naar elektrische auto kan onverwachte kosten opleveren

De keuze voor een elektrische auto lijkt financieel aantrekkelijk. Maar pas op als je je zakenauto nu niet bijtelt en je gaat een elektrische auto rijden. Bijtelling betaal je op jaarbasis. De Belastingdienst kan je alsnog de bijtelling laten betalen voor de eerdere zakenauto die je niet privé gebruikte.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

29 aug 2019

Laatst gewijzigd

29 aug 2019

Adresgegevens

Fintool

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl
KvK 27256668

Fintool bv © 2003/2024. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.