Bevestig uw aanmelding

U ontvangt nu een e-mailbericht van waaruit u uw aanmelding moet bevestigen. Zonder deze bevestiging ontvangt u niet dagelijks actuele en praktische informatie. Doe het gelijk even!

Stuur mij dagelijks actuele en praktische informatie
Bekijk alle diensten
5 sep 2019 Nieuws

Doelkapitaal hoger dan KEW vrijstelling

Consument heeft na advies en bemiddeling van [hypotheekverstrekker] [plaatsnaam] een hypothecaire geldlening afgesloten. Ter aflossing van de geldlening heeft Consument twee spaarverzekeringen met een gezamenlijk eindkapitaal van € 402.000,-- afgesloten. In 2013 is Consument gebleken dat het gezamenlijk eindkapitaal van de spaarverzekeringen de fiscale vrijstelling overschrijdt.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Naar het oordeel van de Commissie ligt het in de relatie tussen Consument en de Adviseur binnen de risicosfeer van de Adviseur om de specifieke kenmerken te kennen van de producten waarvoor hij adviseert en Consument hierover adequaat te informeren. In het onderhavige geval staat niet ter discussie dat Consument niet is geïnformeerd over het overschrijden van de fiscale vrijstelling en de gevolgen hiervan.

Zorgplicht

Nu de Adviseur heeft nagelaten Consument te wijzen op de eventuele consequenties van de geadviseerde hypotheekconstructie, is de Adviseur naar het oordeel van de Commissie in dit specifieke geval tekortgeschoten in haar zorgplicht.

Consument 'verzaakt'

De Commissie volgt de stelling van de Adviseur dat niet gebleken is dat Consument vanwege de fout van de Adviseur nadelig is geraakt in zijn vermogenspositie. De Adviseur heeft gemotiveerd toegelicht dat Consument rekening houdend met de uitgangspunten benoemd in de tussenuitspraak een hoger bedrag aan totale netto lasten had moeten voldoen dan bij voorzetting van de huidige constructie. De Adviseur heeft begroot dat de geadviseerde constructie in totaal een voordeel van € 19.586,43 voor Consument oplevert. De Commissie merkt op dat Consument ook desgevraagd heeft nagelaten te reageren op deze berekening van de Adviseur.

Geen schadevergoeding

Daardoor kan de Commissie niet anders dan de door de Adviseur overgelegde berekening als uitgangspunt te nemen en concluderen dat Consument niet nadelig geraakt wordt in zijn (toekomstig) vermogen door de fout van Adviseur. De vordering tot vergoeding van het financieel nadeel dient dan ook te worden afgewezen.

 

Bron: Kifid

Downloads

Downloads zijn alleen beschikbaar voor abonnees. Log graag in of neem een abonnement.

Lees ook…

Onjuiste fiscale einddatum bij herfinanciering

Consument stelt dat de Bank tekortgeschoten is in de informatieverstrekking over de fiscale aftrekbaarheid van de hypotheekrente en aldus haar zorgplicht heeft geschonden. Consument heeft in 2007 zijn hypotheek overgesloten.

Informatieplicht bij bemiddelaar of geldverstrekker?

Consument stelt dat (de rechtsvoorganger van) de Bank haar zorgplicht heeft geschonden door Consument niet te informeren over een fiscale wetswijziging (het niet meer kunnen afsluiten van een KEW. Relatie had een box 3 levensverzekering).

Kruisje ontbreekt bij fiscaal geruisloze voortzetting

In 2012 heeft Consument Adviseur opdracht gegeven zijn spaarhypotheek met gekoppelde levensverzekering om te zetten naar een SpaarXtra hypotheek. Onderdeel van de opdracht was dat de verzekering moest blijven kwalificeren als Kapitaalverzekering Eigen Woning (hierna: KEW), zodat deze in box 1 zou vallen. Adviseur heeft een offerte opgevraagd en het aanvraagformulier levensverzekering namens Consument ingevuld. Adviseur heeft bij de vraag: ‘Is deze verzekering een kapitaal-verzekering eigen woning’ geen antwoord ingevuld.

Opnieuw Kifid uitspraak 'doorlopende zorgplicht'

In het kader van de zorgplicht mag een consument van de verzekeringsadviseur gedurende de looptijd van de verzekering een actieve en voortdurende bemoeienis verwachten. De zorgplicht reikt verder dan het moment van afsluiten van de verzekeringsovereenkomst.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

5 sep 2019

Laatst gewijzigd

5 sep 2019

Adresgegevens

Fintool
Vlinderweg 2 | Unit 0.24
2623 AX Delft

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl

Fintool bv © 2003/2021. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.