Bevestig uw aanmelding

U ontvangt nu een e-mailbericht van waaruit u uw aanmelding moet bevestigen. Zonder deze bevestiging ontvangt u niet dagelijks actuele en praktische informatie. Doe het gelijk even!

Stuur mij dagelijks actuele en praktische informatie
Bekijk alle diensten
2 okt 2019 Nieuws

Geef adreswijziging door na echtscheiding

Consument heeft gevorderd dat zij niet aansprakelijk kan worden gehouden voor een krediet dat zij met haar ex-partner heeft afgesloten.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Toen de echtscheiding plaatsvond in september 2016 is Consument met haar ex-partner naar de Bank gegaan. Destijds is de bestaande gezamenlijke rekening op naam van haar ex-partner gezet. Van die rekening werden de aflossingen op het krediet verricht.

Verkeerde aanname

Consument ging er vanuit dat zij na die omzetting geen verplichtingen meer uit het krediet zou hebben. Zij heeft sindsdien niet meer van de Bank vernomen en wordt pas jaren later geconfronteerd met een restantvordering, die door de Bank op haar verhaald wordt.

Geen ontslag hoofdelijke aansprakelijkheid

Ontslag uit de hoofdelijke aansprakelijkheid is alleen mogelijk wanneer de Bank daarmee instemt. Niet is gesteld dat de Bank een dergelijke instemming heeft gegeven. Deze instemming mocht Consument naar het oordeel van de Commissie ook niet impliciet afleiden uit het gegeven dat de betalingsverplichtingen na de echtscheiding verricht werden van de rekening die alleen nog op naam van de ex-partner van Consument stonden. Zodoende mocht Consument er niet op vertrouwen dat zij ontslagen was uit de hoofdelijke aansprakelijkheid.

Adreswijziging

Consument heeft nog betoogd dat de Bank haar zorgplicht heeft geschonden, omdat zij jarenlang niet geïnformeerd is over het krediet. Dat betoog kan haar niet baten. Enerzijds omdat tussen partijen overeengekomen is dat de Bank bij meerdere kredietnemers slechts één van hen informeert over het krediet en anderzijds omdat het adres van Consument bij de Bank onbekend was, nu zij de Bank niet geïnformeerd had over haar verhuizing. Op basis van de toepasselijke voorwaarden is Consument hiertoe wel verplicht.

Beslissing

De Consument wordt in het ongelijk gesteld.

 

Bron: Kifid

Downloads

Downloads zijn alleen beschikbaar voor abonnees. Log graag in of neem een abonnement.

Lees ook…

Check VIA op vergeten kredieten

Een consument heeft in het verleden een studentenkrediet met een limiet van €1.000 afgesloten. Na zijn studie is betrokkene verhuisd en gebruikte de rekening niet meer. Betrokkene heeft verzuimd een adreswijziging door te geven en heeft de correspondentie daardoor niet gezien.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

2 okt 2019

Laatst gewijzigd

2 okt 2019

Adresgegevens

Fintool
Vlinderweg 2 | Unit 0.24
2623 AX Delft

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl

Fintool bv © 2003/2020. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.