MijnFintool

Nieuws

Minder gezinnen met kinderen verhuisd

In de eerste helft van 2019 verhuisden vrijwel evenveel mensen als in dezelfde periode een jaar eerder. Er verhuisden minder gezinnen met kinderen, maar meer jonge ongehuwd samenwonende stellen. Het aantal verhuisde personen ligt nog steeds op een hoog niveau. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

Nadat er vanaf 2014 elk jaar meer mensen verhuisden, was er in 2018 een daling van 5 procent. In het eerste halfjaar van 2019 lag het aantal verhuisde personen met 864 duizend op vrijwel hetzelfde niveau als een jaar eerder. In 2017 verhuisde in het eerste halfjaar een recordaantal van 912 duizend mensen. In de tweede helft van een jaar wordt er doorgaans meer verhuisd dan in de eerste helft.

Meer jonge samenwoners zonder kinderen verhuisd

In het eerste halfjaar verhuisden 6 procent meer jonge ongehuwd samenwonende stellen dan een jaar eerder. In de jaren daarvoor daalde het aantal verhuizers in deze groep, net als bij de gezinnen met kinderen. Bij de gezinnen met kinderen zette de daling in het eerste halfjaar juist door. Tussen 2014 en 2017 wisselden juist relatief veel gezinnen van woning.

 

Bron: CBS

Corporatiemonitor: huisuitzettingen weer afgenomen

3.000 huishoudens zijn in 2018 uit hun corporatiewoning gezet. Dat is 19 procent minder dan in 2017. Voor het vijfde jaar op rij daalt het aantal huisuitzettingen.

Uitspraken rechter

Voor een uitzetting is altijd een uitspraak van een rechter nodig. In 2018 spraken rechters 12.000 van deze vonnissen uit. In 2017 waren dat er nog 13.500, blijkt uit de Corporatiemonitor. Slechts 3.000 keer volgde daadwerkelijk huisuitzetting. Dat betekent dat in 75 procent van de gevallen met de huurder een oplossing is gevonden. Het zijn voornamelijk alleenstaanden. In 12 procent van de uitzettingen gaat het om een gezin met kinderen. De meeste huisuitzettingen vinden plaats voor huishoudens net onder de maximale huur van 711 euro (2018).

Verdere daling

Voor een nog verdere daling van het aantal uitzettingen is medewerking van het Rijk noodzakelijk. Zo krijgen de Belastingdienst, het CJIB en ziektekostenverzekeraars nog steeds voorrang bij het innen van schulden, inclusief torenhoge incassokosten.

Bron: Aedes

Modules & dossiers

Opvoerdatum

18 okt 2019

Laatst gewijzigd

18 okt 2019

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel

Reageren? Graag eerst inloggen.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1