Neem nu een abonnement op Fintool.nl
De betrouwbare vraagbaak voor financiële dienstverleners.
Abonneren Bekijk alle diensten
23 okt 2019 Nieuws

AFM Signalenmonitor

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) ontving in de eerste zes maanden van 2019 2.752 signalen van mogelijke misstanden in de financiële sector.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Ook beantwoordde zij ruim 10.000 vragen over toezicht en wet- en regelgeving. In de Signalenmonitor – die de AFM vanaf nu halfjaarlijks publiceert – legt de toezichthouder uit wat ze zoal tegenkomt en wat met meldingen wordt gedaan.

De informatie die de AFM ontvangt van consumenten en ondernemingen valt onder de geheimhoudingsplicht, net als de eventuele acties die daarop volgen. Wel kan de AFM een beeld geven van de omvang en aard van de meldingen die binnenkomen en hoe zij vervolgens te werk gaat. In de signalenmonitor staan daarvan praktijkvoorbeelden en wordt verder uitgelegd hoe de AFM in het algemeen tot maatregelen komt.

Signalen niet op individuele basis opgelost

De AFM beoordeelt alle binnenkomende signalen en kan naar aanleiding daarvan besluiten om nader onderzoek te doen. Het doel is om financiële dienstverleners op hun werkwijze aan te spreken en tot verbetering aan te zetten. Signalen worden door de AFM nooit op individuele basis opgelost, daarvoor kunnen melders terecht bij andere instanties, zoals het Kifid en brancheorganisaties.

Welke vragen stellen consumenten?

De vragen zijn gevarieerd. Consumenten willen bijvoorbeeld weten of een partij een AFM-vergunning heeft of wat zij kunnen doen als een hypotheekverstrekker bij het oversluiten van de hypotheek onduidelijk is over de kosten. De AFM heeft ruim 1700 vragen ontvangen van consumenten.

Welke vragen hebben professionals?

De AFM ontving ruim 8400 vragen over uiteenlopende onderwerpen zoals het aanmelden van een beleidsbepaler, het aanvragen van een vergunning of de interpretatie van wet- en regelgeving.

Financieren woning

De meeste signalen die de AFM ontving over woningfinanciering gingen over het oversluiten van de hypotheek en over de berekening van de vergoeding bij vervroegde aflossing. Om huizenbezitters duidelijkheid te geven over hoe de vergoeding berekend kan worden, heeft de AFM een stappenplan en een checklist opgesteld.

 

Bekijk de AFM Signalenmonitor.

Bron: AFM

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

23 okt 2019

Laatst gewijzigd

23 okt 2019

Adresgegevens

Fintool
Vlinderweg 2 | Unit 0.24
2623 AX Delft

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl
KvK 27256668

Fintool bv © 2003/2022. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.