In het wetsvoorstel is opgenomen dat herleving van de Wajong tot de pensioengerechtigde leeftijd (de uitbreiding van de herlevingstermijn) alleen van toepassing is als de toegenomen arbeidsongeschiktheid voortkomt uit dezelfde oorzaak als op grond waarvan de jonggehandicapte eerder recht op arbeidsondersteuning had.
Als een jonggehandicapte zijn werk verliest door een oorzaak die niet voorkomt uit dezelfde oorzaak als op grond waarvan hij eerder recht op arbeidsondersteuning had, herleeft het recht op Wajong niet. De regering constateert, net als leden van de Tweede Kamer, dat dit ertoe kan leiden dat de angst van jonggehandicapten om te gaan werken blijft bestaan.
Dit is niet in lijn met het doel van het wetsvoorstel om belemmeringen voor participatie weg te nemen. Daarom worden de regels voor het herleven van het recht op een Wajong-uitkering met deze wijziging verbreed. Het gaat om het verbreden van de regels voor het herleven van het recht op een Wajong-uitkering waarbij uitval niet langer te herleiden hoeft te zijn naar de oorzaak op grond waarvan een jonggehandicapte eerder recht op inkomens- en arbeidsondersteuning had. Een verschil in de regels voor het herleven van het recht tussen de Wajong en andere arbeidsongeschiktheidswetten is gerechtvaardigd vanwege het verschil in doelgroep. De Wajong is een afzonderlijke voorziening tegen het risico van langdurige arbeidsongeschiktheid voor personen die arbeidsongeschikt zijn geworden op een tijdstip dat zij vanwege de jeugdige leeftijd nog niet konden deelnemen aan betaalde arbeid.
Bij het beoordelen van het recht op herleving van de Wajong-uitkering speelt de oorzaak op grond waarvan een jonggehandicapte eerder recht op inkomens- en arbeidsondersteuning daardoor niet langer een rol. Als blijkt dat een jonggehandicapte ook recht heeft op een WIA-uitkering, wordt de Wajong-uitkering alleen uitbetaald als deze hoger is dan de WIA-uitkering. Dit is ook in de huidige situatie het geval.
Over het algemeen komt het weinig voor dat het recht op Wajong eindigt. Daarmee is ook het aantal mensen dat in aanmerking komt voor het herleven van het recht beperkt.
Bron: Rijksoverheid
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99