Neem nu een abonnement op Fintool.nl
De betrouwbare vraagbaak voor financiƫle dienstverleners.
Abonneren Bekijk alle diensten
31 okt 2019 Nieuws

Doelkapitaal hybride hypotheek

In geschil is of verzekeringnemer tot het oorspronkelijke doelkapitaal mag blijven sparen, nadat eerder is afgelost op het 'hybride leningdeel' in plaats van de aflossingsvrije lening. Consument heeft gevorderd dat hij mag blijven inleggen op zijn aan een geldlening verbonden polis tot de oorspronkelijke hoofdsom van de hypothecaire geldlening
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Consument heeft in 2009 bij de Bank een hypothecaire geldlening afgesloten met een totale hoofdsom van € 760.000,-, die uit twee leningdelen bestaat. Het eerste deel betreft een maatwerkhypotheek van € 350.000,- met een rente van 5,2%, het tweede een aflossingsvrije hypotheek van € 410.000,- met een variabele rente.

Voorwaarden

"6.4 De in het X Hypotheek Rente Fonds Kapitaal opgebouwde waarde van de deelname mag nooit hoger zijn dan het nog niet afgeloste deel van de hypothecaire lening. Een verdere waardetoename van de deelname door oprenting (als bedoeld in lid 6.1.a) wordt in dat geval door de verzekeraar belegd in andere beleggingsfondsen dan het X Hypotheek Rente Fonds Kapitaal."

Consument heeft afgelost op de maatwerkhypotheek. De restantschuld van dat lening-deel bedraagt € 105.000,-. Op het aflossingsvrije leningdeel heeft Consument niet afgelost. In de maatwerkpolis heeft Consument een bedrag van ruim € 85.000,- opgebouwd.

Vordering Consument

Consument heeft gesteld dat hij tot € 350.000,- mag opbouwen binnen de maat-werkpolis in het X Hypotheek Rentefonds Kapitaal vast. Hij legt artikel 6.4 van de hierboven in overweging 2.4 opgenomen voorwaarden zo uit, dat daaruit volgt dat hij kan sparen tot het openstaande bedrag van de gehele hypothecaire geldlening, inclusief het aflossingsvrije leningdeel.

Brochure

Voor de uitleg van hetgeen partijen zijn overeengekomen is dus niet alleen de tekst van de in overweging 2.4 opgenomen voorwaarden van belang, maar ook de tekst van de in overweging 2.3 opgenomen brochure. Consument heeft weliswaar gesteld dat hij die brochure niet ontvangen heeft, maar daar gaat de Commissie aan voorbij. Consument heeft immers door de ondertekening van de offerte verklaard akkoord te gaan met de inhoud ervan. Naar het oordeel van de Commissie had het op zijn weg gelegen vragen te stellen over de op zichzelf genomen duidelijke tekst en inhoud ervan.
Dat hij geen kennis heeft genomen van de brochure is een omstandigheid die voor zijn rekening en risico dient te blijven.

Beslissing

De Commissie wijst de vordering van Consument af.

 

Bron: Kifid

Downloads

Downloads zijn alleen beschikbaar voor abonnees. Log graag in of neem een abonnement.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

31 okt 2019

Laatst gewijzigd

31 okt 2019

Adresgegevens

Fintool

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl
KvK 27256668

Fintool bv © 2003/2024. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.