Bevestig uw aanmelding

U ontvangt nu een e-mailbericht van waaruit u uw aanmelding moet bevestigen. Zonder deze bevestiging ontvangt u niet dagelijks actuele en praktische informatie. Doe het gelijk even!

Stuur mij dagelijks actuele en praktische informatie
Bekijk alle diensten
1 nov 2019 Nieuws

Toename consumentenvertrouwen huizenmarkt

Zowel koopstarters als doorstromers hebben in september iets meer vertrouwen gekregen in de woningmarkt. Dit blijkt uit de Eigen Huis Marktindicator die met 1 punt toeneemt en eindigt op 103 punten.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

De score voor koopstarters ligt op 102 en voor doorstromers op 106. Belangrijkste reden is de lage hypotheekrente, die recentelijk nog licht verder daalde.

Toch vindt meer dan de helft van de koopstarters en een derde van de doorstromers het nu geen gunstige periode om een huis te kopen. Beiden zijn van mening dat de situatie om te kopen de komende 12 maanden zal verslechteren. Bijna drie kwart denkt dat de prijzen van woningen het komende jaar nog verder zullen stijgen.  

Woning voor steeds meer starters onbetaalbaar

Voor de kans op het vinden van een geschikte woning binnen twee jaar, geven zowel starters als doorstromers zichzelf een 6,6. Naast het schaarse aanbod is de betaalbaarheid van een woning voor starters het grootste probleem.

Van de koopstarters die denken dat het ze niet lukt een geschikte woning te vinden, geeft maar liefst 80% als reden dat hun financiën niet toereikend zijn. De leenmogelijkheden en het beschikbare eigen geld zijn onvoldoende om de hoge huizenprijzen te kunnen betalen.

Verhuizen niet de moeite waard

Bij de doorstromers ligt dat iets anders. De helft van de doorstromers die denken dat ze geen geschikte woning kunnen vinden binnen nu en twee jaar, geeft aan dat ze er met een verhuizing onvoldoende op vooruitgaan. Hoewel veel mensen hun huidige woning met overwaarde kunnen verkopen, gaan ze er in een volgende woning door het schrale aanbod en de hoge prijzen naar hun mening te weinig op vooruit.

 

Bron: Vereniging Eigen Huis (VEH)

Lees ook…

Vertrouwen in woningmarkt licht omhoog

Nederlanders keken in de maand augustus iets positiever naar de woningmarkt. De stemmingsindicator steeg met 1 punt naar 102 punten. Daarmee zet het voorzichtige optimisme van vorige maand zich voort. Dit blijkt uit de Marktindicator van Vereniging Eigen Huis die het consumentenvertrouwen in de woningmarkt meet.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

1 nov 2019

Laatst gewijzigd

1 nov 2019

Adresgegevens

Fintool
Vlinderweg 2 | Unit 0.24
2623 AX Delft

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl

Fintool bv © 2003/2021. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.