MijnFintool

Nieuws

Veelvuldige correcties toeslagen

Meer dan de helft van de uitbetaalde huurtoeslagen en kindgebonden budgetten moet achteraf gecorrigeerd worden. Drie op de tien huishoudens vraagt te veel aan en moet daarom achteraf terugbetalen. Ook is er sprake van niet-gebruik. Dit blijkt uit een onderzoek van het Centraal Planbureau (CPB) naar gebruik en niet-gebruik van toeslagen in Nederland.

In 2018 ontvingen ongeveer 6 miljoen huishoudens zo’n 12 miljard euro aan inkomensondersteuning via toeslagen. Het blijkt voor een huishouden lastig om vooraf in te schatten op hoeveel toeslag men recht heeft. Dat leidt tot terugvordering van toeslagen of tot nabetalingen. Onzekerheid over het jaarinkomen is hiervoor de belangrijkste verklaring.

Zowel bij huurtoeslag als bij het kindgebonden budget is sprake van niet-gebruik. Ongeveer 10% van de rechthebbenden maakt geen gebruik van huurtoeslag en 15% van de rechthebbenden doet geen beroep op het kindgebonden budget. Het gaat hierbij vaak om relatief kleine bedragen. Een deel van deze huishoudens maakt meerdere jaren achtereen geen gebruik van deze toeslagen, terwijl ze daar wel recht op hebben.

 

Bron: CPB

 

Loonbeslag en dwangverrekening tijdelijk gestopt in twee specifieke situaties (Belastingdienst)


Situatie 1: voor mensen die geen persoonlijke betalingsregeling toeslagen hebben gekregen vanwege opzet of grove schuld

Hebt u een persoonlijke betalingsregeling aangevraagd? En is die afgewezen omdat er sprake zou zijn van opzet of grove schuld? En bent u geconfronteerd met dwanginvorderingsmaatregelen zoals een loonbeslag of verrekening van uw lopende toeslagen? Dan geldt voor u het volgende.

Vanaf nu stoppen wij tijdelijk uw loonbeslag en de dwangverrekening. Dit doen we in ieder geval totdat de Auditdienst Rijk (ADR) zijn rapport uitbrengt. De ADR onderzoekt hoe wij in het verleden hebben gehandeld bij het controleren en het stoppen van de kinderopvangtoeslag (de CAF-zaken).

Hebt u bezwaar gemaakt of bent u in beroep gegaan omdat uw persoonlijke betalingsregeling is afgewezen vanwege opzet of grove schuld? Dan stellen wij u in het gelijk. Wij kennen uw bezwaar of beroep alsnog toe. U krijgt hierover bericht.

Overigens doen wij nieuwe verzoeken voor een persoonlijke betalingsregeling voor een toeslagschuld voorlopig geen onderzoek naar opzet/grove schuld, tenzij er al een onherroepelijke vergrijpboete is opgelegd of strafrechtelijke vervolging is ingesteld.

Situatie 2: voor iedereen die betrokken is bij een CAF-zaak  

Vanaf nu stoppen wij tijdelijk alle dwanginvorderingsmaatregelen, los van de vraag of sprake zou zijn van opzet of grove schuld. Lopende betalingsregelingen worden voortgezet tenzij u kenbaar maakt dat u deze niet kunt nakomen. U krijgt hierover bericht.

 

Bron: Belastingdienst

Modules & dossiers

Opvoerdatum

11 nov 2019

Laatst gewijzigd

11 nov 2019

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel

Reageren? Graag eerst inloggen.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1