Er is een aparte tabel voor nieuwbouwrijtjeswoningen en een kostenstijging in verband met gasloos bouwen.
In de laatste jaren zijn de maten van standaardwoningen aangepast. Dit is van invloed op de prijzen per kubieke meter. Deze vallen met name voor nieuwbouwrijtjeswoningen lager uit. Om deze reden bevat de herbouwwaardemeter een aparte tabel met de herbouwkosten voor rijtjeswoningen die na 1 januari 2015 opgeleverd zijn.
Bij herbouw moet inmiddels ook rekening worden gehouden met de nieuwe vereisten hernieuwbare energie (‘gasloos bouwen’). Hoewel de mogelijkheden per gemeente, straat en pand kunnen verschillen, is vanwege de werkbaarheid besloten een vast percentage van 8% hiervoor mee te nemen. Dit percentage is dit jaar voor het eerst verwerkt in de basisprijzen. Ook hier geldt de verwachting dat op langere termijn de kosten zullen dalen door een hierop inspelende markt. We verwachten dat volgend jaar een betere uitsplitsing per methode en woningtype mogelijk wordt. Dit zal volgend jaar mogelijk leiden tot een nieuwe vorm van de herbouwwaardemeter. We adviseren verzekeraars om hier alvast rekening mee te houden in hun (toekomstig) beleid.
Kosten die zich voordoen bij plaatselijke problemen (0-5%) zijn niet meegenomen. Dit zijn mogelijk extra kosten bij herbouw/ herstel in bijvoorbeeld stads- en dorpskernen, aan grachten, nauwe straten en straten met intensief verkeer. Denk hierbij aan de bodem, ondergrond of aangrenzende panden, maar ook aan kosten door belemmeringen bij de aan- en afvoer van materiaal, parkeer- en opslagproblemen of noodzakelijke nachtarbeid. Ook sloopkosten (0-3%) en specifieke vormfactoren als klimaatscheidingen /bruto vloeroppervlak (0-5%) hebben invloed.
Download hier de Herbouwwaardemeter Woningen 2020 (pdf)
De nieuwe inboedelindex is 147,9. Dit is een daling van 0,1% ten opzichte van 2019 (148). Het bijbehorende bedrag per punt voor de inboedelwaardemeter is 1.050,30 euro.
Bron: Verbond van Verzekeraars
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99