Neem nu een abonnement op Fintool.nl
De betrouwbare vraagbaak voor financiële dienstverleners.
Abonneren Bekijk alle diensten
29 nov 2019 Nieuws

AFM boetes en maatregelen tegen overkreditering

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft verschillende maatregelen getroffen voor het overtreden van consumptief-kredietregels. Deze maatregelen volgen uit doorlopend onderzoek van de AFM bij kredietverstrekkers.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Twee boetes, zeven waarschuwingen

Een aantal kredietverstrekkers verstrekte in de periode 2016 tot en met 2018 te veel krediet of won onvoldoende informatie in. In totaal heeft de AFM twee boetes opgelegd en zeven waarschuwingen gegeven voor onverantwoorde kredietverstrekking.

Nieuwe leennormenmethodiek

In de hele markt zijn tekortkomingen gesignaleerd. De AFM heeft brancheorganisaties de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) en de Vereniging van Financieringsondernemingen in Nederland (VFN) daarom begin 2019 opgeroepen om de door hen opgestelde leennormen, die invulling geven aan de wettelijke verplichtingen, te evalueren en verbeteren. De verwachting is dat kredietaanbieders begin 2020 een nieuwe leennormenmethodiek implementeren. De AFM vindt dit een belangrijke stap om te voorkomen dat mensen in problematische schuldensituaties terechtkomen.

Passende kredietproducten en betere nazorg

Naast boetes en waarschuwingen ten aanzien van overkreditering heeft de AFM bij diverse kredietverstrekkers op verbetering van hun dienstverlening aangedrongen. Zo ziet de AFM dat kredietverstrekkers al meer sturen op een aflopend in plaats van een doorlopend krediet. Voor de meeste leningen is dat een beter en veiliger alternatief. Ook heeft de AFM ervoor gezorgd dat er betere (preventieve) nazorg wordt gegeven aan mensen, om problemen door bijvoorbeeld wijzigende omstandigheden te voorkomen of te verhelpen. De AFM blijft doorlopend toezichthouden op kredietverstrekkers.

 

Bron: AFM

Lees ook…

Gedragseconomie en consumptief krediet

De manier waarop een lening online wordt aangeboden, kan de keuzes van consumenten tijdens het afsluitproces (onverwacht) beïnvloeden.
Dit blijkt uit het AFM rapport ‘Maak verantwoorde leenbeslissing makkelijker: invloed van de online keuzeomgeving op leengedrag’.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

29 nov 2019

Laatst gewijzigd

29 nov 2019

Adresgegevens

Fintool

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl
KvK 27256668

Fintool bv © 2003/2024. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.