De Nederlandse wetgeving kent op dit moment geen wettelijk verbod op het in rekening brengen van een negatieve rente op betaal- en spaarrekeningen. Of een negatieve rente mogelijk is hangt echter ook af van individuele voorwaarden tussen bank en consument. Een negatieve rente lijkt op basis van de huidige voorwaarden niet zomaar in alle gevallen te kunnen, bijvoorbeeld waar het gaat om betaalrekeningen. Eventuele aanpassingen van voorwaarden moeten passen binnen de toepasselijke wet- en regelgeving, bijvoorbeeld regels rondom de toegang tot een basisbetaalrekening, informatievoorziening, kosten en overstappen.
DNB heeft een analyse gemaakt van de huidige renteomgeving en de gevolgen daarvan voor banken. Daarnaast heeft DNB getracht - mocht dit scenario zich voordoen - de gevolgen voor de financiële stabiliteit van een negatieve rente op spaardeposito’s van consumenten te schetsen. DNB heeft in haar analyse tot slot enkele overwegingen opgenomen die relevant zijn bij de afweging van eventuele beleidsopties.
Minister Hoekstra concludeert dat het op dit moment niet nodig is om een wettelijk verbod in te voeren op het aantrekken van gelden tegen een negatieve rente. Het zou, gegeven de uitingen van banken en de nadelen van een verbod, ook niet proportioneel zijn.
Dat neemt niet weg dat hij een negatieve rente voor gewone spaarders zeer ongewenst vindt, en het van groot belang vindt dat gewone spaarders voldoende mogelijkheden houden om te bankieren bij een bank die geen negatieve rente rekent. Mochten die mogelijkheden in de toekomst significant worden beperkt dan zal minister Hoekstra het onderwerp opnieuw ter hand nemen, en indien opportuun ook wetgeving overwegen.
Invoering van negatieve spaarrentes voor consumenten heeft als risico dat spaarders hun tegoeden onttrekken of verplaatsen. Als dit in groten getale gebeurt, vormt dit een bedreiging voor de financiële stabiliteit. Aangezien relevante voorbeelden van negatieve spaarrentes beperkt zijn, veelal recent en enkel betrekking hebben op grote tegoeden (vanaf EUR 100.000), is het trekken van algemene conclusies over gedragseffecten van klanten niet mogelijk.
Bron: Rijksoverheid
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99