Bevestig uw aanmelding

U ontvangt nu een e-mailbericht van waaruit u uw aanmelding moet bevestigen. Zonder deze bevestiging ontvangt u niet dagelijks actuele en praktische informatie. Doe het gelijk even!

Stuur mij dagelijks actuele en praktische informatie
Bekijk alle diensten
13 dec 2019 Nieuws

AP bepleit wettelijke waarborgen voor kredietregistratie

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft de minister van Financiën geadviseerd om nieuwe wetgeving in gang te zetten die ervoor zorgt dat bij kredietregistratie vastgelegde persoonsgegevens beter worden beschermd.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Kredietregistratie

Kredietaanbieders mogen niet zomaar een krediet verstrekken. Om overkreditering te voorkomen, moeten zij eerst voldoende informatie inwinnen over de kredietwaardigheid van de klant. Om aan deze zorgplicht invulling te geven, moeten ze onder meer aangesloten zijn bij een stelsel van kredietregistratie.

Geen wettelijke waarborgen

Ondanks dat de wet dus zorgplichten oplegt en deelname aan het stelsel van kredietregistratie verplicht is, zijn er geen wettelijke regels voor de verwerking van persoonsgegevens om die verplichtingen uit te voeren.

De wetgever heeft dus niet afgewogen en vastgelegd wie wat wanneer mag met welke persoonsgegevens, wie het stelsel beheert en hoe lang kredietgegevens nog mogen worden bewaard na afloop van een krediet.

In de praktijk is BKR de organisatie die in Nederland de kredietregistratie uitvoert en ook bepaalt hoe met de gegevens wordt omgegaan. BKR registreert van miljoenen mensen gevoelige persoonsgegevens (krediet, betalingsachterstanden).

Waarborgen vastleggen

De AP stelt dat het aan de wetgever is om waarborgen vast te leggen voor de bescherming van persoonsgegevens bij kredietregistratie. En daarbij het algemene belang van het voorkomen van overkreditering expliciet af te wegen tegen het grondrecht op bescherming van persoonsgegevens.

Ook kan wetgeving waarborgen dat gegevens niet verloren kunnen gaan of in handen kunnen komen van onbevoegden. Bijvoorbeeld bij een faillissement.

Verder kan gedacht worden aan bepalingen over de beheerder van het stelsel (zoals financiering, benoeming en wat te doen bij taakverwaarlozing). Het vormgeven van kredietregistratie als goed afgebakende - en van commerciële activiteiten te onderscheiden - wettelijke taak van een wettelijk aangewezen beheerder biedt daarbij onmiskenbaar een duidelijke grondslag om persoonsgegevens te mogen verwerken, aldus de AP.

Advies AP

De AP adviseert dan ook wetgeving tot stand te brengen:

  • waarbij de inbreuk op het grondrecht van degene die krediet heeft of wil expliciet wordt afgewogen tegen het algemene belang om overkreditering te voorkomen;
  • die het beheer van een stelsel van kredietregistratie als wettelijke taak aan een bepaalde beheerder opdraagt;
  • die zorgt voor duidelijke waarborgen voor de betrokkenen en voor een goede taakuitvoering.

 

Bron: AP

 

Minister W.B. Hoekstra streeft ernaar om voor het einde van 2020 een conceptwetsvoorstel in internetconsultatie te brengen. Over het conceptwetsvoorstel zal aan de AP advies worden gevraagd.

 

Bron: Rijksoverheid

Downloads

Downloads zijn alleen beschikbaar als u bent ingelogd. Log graag in of neem een abonnement.

Lees ook…

Kamervragen over kredietwaardigheidsonderzoeken

Minister W.B. Hoekstra gaf antwoord op Kamervragen over kredietwaardigheidsonderzoeken. Hij gaat o.a. in op de vraag onder welke voorwaarden bedrijven kredietwaardigheidsonderzoeken mogen doen naar particulieren.

Kamervragen over het bericht over toegang hypotheekverstrekkers tot studieschuldgegevens

Minister Van Engelshoven gaf antwoord op Kamervragen naar aanleiding van het bericht dat hypotheekverstrekkers toegang tot studieschuldgegevens bij DUO kunnen vragen.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

13 dec 2019

Laatst gewijzigd

13 dec 2019

Adresgegevens

Fintool
Vlinderweg 2 | Unit 0.24
2623 AX Delft

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl

Fintool bv © 2003/2020. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.