Neem nu een abonnement op Fintool.nl
De betrouwbare vraagbaak voor financiële dienstverleners.
Abonneren Bekijk alle diensten
23 jan 2020 Nieuws

Beneficiaire aanvaarding en hoofdelijke aansprakelijkheid

Consument en wijlen haar echtgenoot hebben de woning in maart 2014 verkocht. De verkoopopbrengst was niet genoeg om de openstaande hypotheekschuld af te lossen. Er bleef een restschuld over van € 12.546,44. Partijen zijn hiervoor in maart 2014 een restschuldregeling overeengekomen.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Tussen partijen is niet in geding dat er in 2002 een rechtsgeldige overeenkomst tot stand is gekomen, waarbij zowel Consument als haar inmiddels overleden echtgenoot hoofdelijk verbonden zijn voor de geldlening.

Dit heeft tot gevolg dat de Bank in beginsel beide partijen kan aanspreken tot het terugbetalen van de geldlening. Zowel Consument als haar inmiddels overleden echtgenoot hebben hierdoor ieder de plicht tot nakoming van het geheel.
De beneficiaire aanvaarding van de erfenis maakt dat niet anders.

Beneficiaire aanvaarding

Beneficiaire aanvaarding (artikel 4:192 lid 4 van het Burgerlijk Wetboek (BW)), ook wel aanvaarding onder het voorrecht van boedelbeschrijving genoemd, betekent dat de erfgenaam (in dit geval Consument) niet met haar "eigen" vermogen aansprakelijk is voor de schulden van de nalatenschap (artikel 4:184 lid 2 BW). Schuldeisers van de erflater kunnen zich dan alleen verhalen op goederen die tot de nalatenschap behoren.

Consument was echter op het moment van beneficiaire aanvaarding al hoofdelijk aansprakelijk voor het terugbetalen van het kredietbedrag en dit is zij dan ook nog steeds. Ontslag uit de hoofdelijke aansprakelijkheid heeft niet plaatsgevonden.

Vaststellingsovereenkomst

De vaststellingsovereenkomst van 2014 maakt dat niet anders, nu Consument die overeenkomst onder eigen naam heeft getekend en in die overeenkomst verwezen is naar de in 2001 overeengekomen toepasselijke voorwaarden, waaronder de Algemene voorwaarden voor particuliere geldleningen van geldverstrekker.

 

Bron: Kifid

Downloads

Downloads zijn alleen beschikbaar voor abonnees. Log graag in of neem een abonnement.

Adresgegevens

Fintool
Vlinderweg 2 | Unit 0.24
2623 AX Delft

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl
KvK 27256668

Fintool bv © 2003/2022. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.