Bevestig uw aanmelding

U ontvangt nu een e-mailbericht van waaruit u uw aanmelding moet bevestigen. Zonder deze bevestiging ontvangt u niet dagelijks actuele en praktische informatie. Doe het gelijk even!

Stuur mij dagelijks actuele en praktische informatie
Bekijk alle diensten
24 jan 2020 Nieuws

Inroepen van een financieringsvoorbehoud geen taak voor adviseur

Het inroepen van een financieringsvoorbehoud behoort niet tot de taken van een hypotheekadviseur stelt Kifid.

Het behoort wel degelijk tot de zorgplicht van een hypotheekadviseur dat hij de gegeven termijn van het financieringsvoorbehoud bewaakt en Consument (tijdig) waarschuwt voor het verlopen van deze termijn.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Dossiervorming

Vast staat dat de hypotheekadviseur Consument in een e-mail van 5 maart 2019 op het verstrijken van de ontbindende voorwaarden gewezen heeft. De termijn verstreek echter al vijf dagen eerder, op 28 februari 2019. Volgens de Bank heeft de hypotheekadviseur tussen 17 januari 2019 en 5 maart 2019 telefonisch gewaarschuwd voor het verstrijken van deze termijn, maar Consument heeft dit betwist en de Bank heeft geen onderbouwing aangeleverd voor haar stelling. De Commissie houdt het er dan ook voor dat de hypotheek-adviseur voor het eerst op 5 maart 2019, en dus niet tijdig, gewaarschuwd heeft. Daarmee is de hypotheekadviseur tekortgeschoten in de uitvoering van zijn verplichtingen.

Tijdig en duidelijk

Consument heeft verder gesteld dat hij de e-mail van 5 maart 2019 niet goed begreep, en dat dit uit zijn reactie op te  maken is. De Bank heeft betwist dat zij moest inzien dat Consument de waarschuwing van de Adviseur niet begreep,  omdat dit nergens uit bleek. Het staat echter vast dat Consument de gegeven termijn voor het financieringsvoorbehoud  niet verschoven heeft. Hieruit leidt de Commissie af dat de waarschuwing van 5 maart 2019, mogelijk in relatie met  eerdere besprekingen over het financieringsvoorbehoud, kennelijk niet duidelijk genoeg was over het bespreken van de risico’s van het laten verstrijken van het financieringsvoorbehoud uit hoofde van de zorgplicht).

Beslissing

De Commissie is van oordeel dat de schade mede het gevolg is van omstandigheden die aan Consument kunnen worden toegerekend (artikel 6:101 van het Burgerlijk Wetboek). De koopovereenkomst met de bepaling over de ontbindende voorwaarden is immers door Consument voor akkoord ondertekend. En zoals de Bank tijdens de mondelinge behandeling benadrukt heeft, heeft Consument als ondernemer ervaring met het ondertekenen en begrijpen van contracten. Gelet op deze omstandigheden ziet de Commissie aanleiding om twee derde van de schade van € 4.500,- [vertragingsschade, hypotheek is nadien elders alsnog gepasseerd] voor vergoeding in aanmerking te laten komen, oftewel € 3.000,-.

 

Bron: Kifid

Downloads

Downloads zijn alleen beschikbaar voor abonnees. Log graag in of neem een abonnement.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

24 jan 2020

Laatst gewijzigd

24 jan 2020

Adresgegevens

Fintool
Vlinderweg 2 | Unit 0.24
2623 AX Delft

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl

Fintool bv © 2003/2020. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.